NTT en Cisco ontwikkelen nieuwe bundel voor veilige inzet van SD-WAN

NTT logo 400300

SD-WAN heeft niet te klagen over gebrek aan belangstelling. Overal in de wereld kijken organisaties naar mogelijkheden om hun kostbare MPLS-netwerk deels of geheel te vervangen door SD-WAN. Dat biedt namelijk dezelfde functionaliteit tegen lagere kosten en levert ook meer flexibiliteit, omdat het gemakkelijker inspeelt op trends als werken op afstand. Dat laatste is sinds de mondiale COVID-19-crisis alleen maar belangrijker geworden. Alle analisten zijn het erover eens dat SD-WAN explosief verder gaat groeien. Dat security daarbij een cruciaal aspect is, zal niemand verbazen. Om te voorkomen dat SD-WAN tot meer complexiteit en minder veiligheid leidt, ontwikkelden NTT en Cisco een bundel die de functionaliteit van SD-WAN combineert met optimale veiligheid.

Jaap-Sander de Vries, Sr. Alliance Manager NTT Security Division & a.i. BU Manager Cyber Security van NTT Nederland, en Michel Schaalje, Security Lead van Cisco in Nederland, geven een toelichting.

“Cisco en NTT zijn bepaald geen vreemden voor elkaar”, benadrukt De Vries. “We werken al meer dan 28 jaar nauw samen op het gebied van advies en het leveren van ICT oplossingen. Dat gebeurt op basis van het motto ‘Better together’, dat niet alleen betrekking heeft op onze onderlinge samenwerking, maar ook op die met onze klanten en partners. Doel is altijd om klanten te helpen verder digitaal te transformeren. Dit doen we door ze te laten focussen op de business terwijl wij op het gebied van workspace, cloud, data, applicaties, security en connectiviteit de complexiteit verlagen en beveiliging verhogen, nu en in de toekomst.”

Opkomst van SD-WAN

Een van de nieuwe initiatieven van beide partijen is het bouwen aan een bundel die klanten in staat stelt om SD-WAN veilig en efficiënt in te zetten. Michel Schaalje: “SD-WAN staat overal hoog op de agenda. Met deze technologie gebruik je Software Defined Networking-technologie voor je WAN-connecties. Daarmee is het makkelijker om verschillende locaties van je netwerk te via providers te verbinden. Voor Cisco als netwerkspecialist meer dan voldoende reden om veel aandacht te besteden aan deze technologie.”

Altijd up-to-date

Cisco levert in dit verband Cisco Meraki, een cloud-gebaseerde SD-WAN-oplossing die een organisatie in staat stelt het netwerk efficiënter te beheren. Meraki biedt een overzichtelijk dashboard met alle relevante informatie over het netwerk, zodat een klant altijd up-to-date is. “Meraki biedt al malware-beveiliging en applicatie- en netwerkcontrole, maar dat is voor veel organisaties nog niet het complete verhaal”, zegt Schaalje. “Daarom hebben we dit platform samen met NTT uitgebreid met Cisco Umbrella voor DNS-security en DUO MultiFactor Authentication voor het robuust authentiseren van gebruikers. Zo is een bundel ontstaan die voorziet in compleet en veilig SD-WAN-gebruik.”

Home is the new enterprise

NTT heeft deze bundel in zijn portfolio opgenomen en biedt deze on-premise en als managed dienst aan. Jaap-Sander de Vries: “Het ontwikkelen van deze bundel past in onze continue gezamenlijke zoektocht naar wat klanten nu bezighoudt. We zien dat bedrijven zoeken naar manieren om medewerkers overal en altijd veilig te laten werken onder het nieuwe motto ‘Business as Unusual’ alsmede het concept ‘Home is the new Enterprise’. Maar ze willen ook weten wat dat betekent voor connectiviteit, gebruikersidentiteit en dataveiligheid. En ze willen voorkomen dat nieuwe ontwikkelingen leiden tot meer complexiteit. Dat sluit precies aan bij ons devies van ‘Keep security simple’. En dat kan met deze bundel.”

Snel schakelen bij incidenten

Complexiteit verminderen is niet alleen uit kostenoogpunt van belang voor organisaties, maar ook in verband met de toenemende cyberdreiging en het enorme gebrek aan gekwalificeerde beveiligingsexperts. Het is voor organisaties nauwelijks nog mogelijk om alle kennis in eigen huis te hebben en snel te reageren op een dreiging. Met een cloudoplossing zoals de bundel van Cisco en NTT is zowel volledig inzicht in het netwerk te creëren als snel te schakelen als er sprake is van een incident. “En dat je als organisatie ooit met een beveiligingsincident te maken krijgt, staat wel vast”, benadrukt Schaalje. “Een belangrijk onderscheid van onze bundel is de integratie van verschillende functies. Veel bedrijven hanteren nu losse systemen die bij een mogelijk incident verschillende meldingen doen, variërend van ‘er is iets aan de hand’ tot ‘er is niets aan de hand’. Dat is heel onpraktisch. Verschillende onderzoeken laten zien dat je met een sterk geïntegreerde aanpak je security aanmerkelijk verbetert en het aantal cyberaanvallen sterk reduceert.”