Skip to content

Deze 3 maatregelen zorgen voor een vrouwvriendelijker start-upklimaat

Er trok onlangs – terecht – een golf van verontwaardiging door ondernemend Nederland. Wat bleek? Start-ups met vrouwen aan het roer maken nauwelijks aanspraak op durfkapitaal. Dat is niet alleen slecht voor het Nederlandse innovatievermogen, maar ethisch en maatschappelijk onverantwoord. Met deze 3 maatregelen trekken we die ongelijkheid weer recht.

‘Startende bedrijven met vrouwelijke oprichters presteren bijna overal beter dan hun mannelijke tegenhangers’. Die uitspraak komt niet uit Opzij of een feministisch forum, maar uit een uitgebreid onderzoeksrapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Tinypulse. Hun conclusie? ‘Vrouwenbedrijven’ laten over het geheel genomen betere prestaties zien. Bij bedrijven met een groei van meer dan 200% staat aan drie kwart van de gevallen een vrouw aan het roer.

Nauwelijks doorgedrongen

Harde cijfers. Toch lijken deze feiten in Nederland nog nauwelijks doorgedrongen. In ieder geval niet bij de investeringsfondsen. Zij negeren ‘vrouwelijke’ start-ups massaal, aldus het FD. Slechts in 10 procent van alle financieringen gaat richting start-ups met een vrouwelijke oprichter.

Hebben we hier dan simpelweg te weinig vrouwelijke starters? Niet volgens de cijfers van het CBS. 40 procent van alle nieuwe entrepreneurs is volgens het Nederlandse statistiekbureau vrouw. 

Achter de oren krabben

Het lijkt op een ‘gevalletje old boys network’, gelardeerd met – zo blijkt – onterechte vooroordelen. Vooroordelen die we helaas moeten zoeken in de hoek van genderdiscriminatie. Wie daar precies baat bij heeft? De economie in ieder geval niet. Nederland Innovatieland mag zich grondig achter de oren krabben.

Gelukkig kan het anders. Diverse vooraanstaande bedrijven en businessleiders maken zich hard voor een diverser start-upklimaat. Een van hen is Deepak Krishnamurthy, Chief Strategy Officer bij technologiebedrijf SAP. Tijdens het netwerkevent Connect to Innovate opperde hij enkele ideeën voor een diverser startupklimaat

1. Meer vrouwen bij start-up-accelerators

Goed voorbeeld doet volgen. Start-up-accelerators kunnen volgens Deepak dat goede voorbeeld geven. “Deze clubs hebben een grote invloed op de handel en wandel van startende bedrijven. Het plaatsen van meer vrouwen aan de top van deze accelerators heeft een aanzuigende werking.”

SAP levert overigens daarvan zelf het bewijs. Bij de divisies van hun accelerator SAP.iO in New York, Berlijn, Parijs, San Francisco en Azië-Pacific heeft een vrouw de touwtjes in handen. Volgens Deepak niet zonder gevolgen: “40 procent van de start-ups waarmee deze divisies werken, is ook in handen van een vrouw. Dat is natuurlijk geen toeval.”

2. Fiscale voordelen voor ‘vrouwelijke’ start-ups

De overheid mag volgens Deepak ook best zijn handen uit de mouwen steken. “Zolang durfkapitalisten nog huiverig zijn voor vrouwelijke start-ups, zou de overheid kunnen bijspringen. Met stimulerende belastingmaatregelen bijvoorbeeld. Op die manier verliezen we veelbelovende start-ups ook niet aan het buitenland.”

3. Meer vrouwen in de boardroom van durfkapitalisten

De genderdiscriminerende investeringsfondsen zijn volgens Deepak het grootste probleem. De snelste ‘fix’ hiervoor is volgens Deepak het vergroten van het vrouwelijk aandeel in de directies. “Investeringsfondsen moeten op zoek naar vrouwelijke directieleden. Met een meer evenwichtiger boardroom verdwijnen die vooroordelen vanzelf.”

Start-ups die door vrouwen worden geleid, zijn vaak succesvoller. Hopelijk gaan investeerders dan ook bewuster nadenken hoe ze hun durfkapitaal kunnen verdelen. 

Ferry Waterkamp is journalist

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.