Skip to content

Winnaars van EIT Awards 2018 bekendgemaakt

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) beloont Europese topondernemers Simone Accornero (Italië), Ioannis Tamanas (Griekenland), Bieke Van Gorp (België), Isabel Hoffmann (Canada) en Laura Soucek (Italië) (Italië) voor innovaties op het gebied van energie, gezondheid en voeding.

Gisteravond vond in Boedapest de ceremonie van de EIT Awards plaats, waarbij de meest beloftevolle ondernemers en vernieuwers van Europa werden gevierd, tijdens INNOVEIT, het jaarlijkse innovatieforum van het EIT. Het EIT heeft reden voor een dubbel feest: dit jaar viert het zijn tienjarig bestaan en de doorontwikkeling naar de Europese one-stop shop voor innovatie.

Tijdens zijn toespraak op de EIT Awards-ceremonie zei Tibor Navracsics, Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport en verantwoordelijk voor het EIT: “Via het EIT heeft Europa in ondernemers over heel Europa geïnvesteerd, een uniek netwerk opgebouwd, een ondernemingscultuur mee uitgebouwd, en kritische steun geboden bij de wereldwijde uitbreiding van ondernemingen. De EIT Awards vormt een viering voor dit alles, en aan de genomineerden en winnaars-ambassadeurs van het innovatieve talent van Europa – gefeliciteerd aan hen allen!”

‘De EIT Awards vieren uitmuntendheid inzake innovatie. Door de buitengewone verwezenlijkingen van onze ondernemers hier in Boedapest te promoten, vestigen we de aandacht op het talent dat wordt mogelijk gemaakt door de EIT-gemeenschap. Op 10 jaar tijd is het EIT van een startende organisatie uitgegroeid tot het sterkste innovatienetwerk van Europa. De winnaars van dit jaar tonen niet enkel aan dat het EIT de juiste koers vaart, maar ook dat het een volwassen organisatie is die in staat is nog verder te ontwikkelen. Europa heeft behoefte aan meer ambitie voor zijn innovatie economie; de vaardigheden zijn er, het EIT beschikt over een bloeiend netwerk om innovatie waar te maken”, voegde Dirk Jan van den Berg, voorzitter van de Raad van bestuur van het EIT.

Winnaars EIT Awards 2018

De EIT CHANGE Award erkent vooraanstaande afgestudeerden van EIT-studieprogramma’s en de winnaar krijgt €20,000 uitgereikt. Winnaar dit jaar is Simone Accornero (ondersteund door EIT InnoEnergy), CEO en mede-oprichter van FlexiDAO (gevestigd in Barcelona, Spanje), voor een software die de verwerking en uitwisseling van energiegegevens automatiseert, waarbij traceerbaarheid en transparantie voor het eerst worden gecombineerd.

”Voor ik me bij EIT InnoEnergy aansloot, was het zelfs niet bij me opgekomen om ondernemer te worden. EIT InnoEnergy toonde me hoe mijn werk en onderzoek als ingenieur een reële impact heeft op de omgeving om ons heen”, zei Simone Accornero.

De EIT Innovators Award is een erkenning voor teams met producten en diensten die een grote impact hebben en kent €50,000 toe. Dit jaar wordt het winnende team aangestuurd door Ioannis Tamanas (ondersteund door EIT Health), directeur en CSO van Altoida (gevestigd in San Diego en Lucerne). De Alzheimer’s Disease Prediction Service (ADPS) is een van de eerste gevalideerde oplossingen die in staat is om het risico op Alzheimer te voorspellen bij mensen boven 50 jaar.

“Mijn doel is de ziekte van Alzheimer te bestrijden en uiteindelijk te genezen; deze ziekte blijft een van de grootste uitdagingen voor onze samenleving. EIT Health heeft via zijn uitgebreide netwerk onze zichtbaarheid in heel Europa vergroot en de aanvaarding van ADPS op de Europese markt versneld”, zei Ioannis Tamanas.

De EIT Venture Award erkent succesvolle ondernemende startups en scaleups en kent reikt €50,000 uit. De winnaar is dit jaar Bieke Van Gorp, directeur Bedrijfsontwikkeling en mede-oprichter bij Qompium NV (ondersteund door EIT Health). Qompium (gevestigd in Hasselt, België) ontwikkelde FibriCheck, een mobiele applicatie die gebruikers in staat stelt hartritmestoornissen op te sporen en preventief actie te ondernemen.

“De implementatie van deze innovatieve strategie om levens te redden kwam er niet zonder slag of stoot, en ik ben zeer trots hiervoor te hebben gestreden. We kregen uitgebreide ondersteuning van EIT Health, niet enkel op het gebied van financiering, maar ook wat netwerken betreft”, zei Bieke Van Gorp.

De EIT Woman Award is een erkenning voor uitzonderlijke vrouwelijke vernieuwers en krijgt €20,000 toegekend. Dit jaar is de winnaar Isabel Hoffman, CEO van Tellspec LTD (ondersteund door EIT Food), dat een snelle draagbare en betaalbare sensor heeft ontwikkeld om de kwaliteit en versheid van rauwe witte vis te testen, evenals het frauduleuze gebruik van overtollig water bij bevroren vis.

“Ik wou mijn dochter helpen en diegenen die leiden aan niet-gediagnosticeerde voedselgerelateerde aandoeningen. Met mijn sterke achtergrond op het gebied van software en preventieve geneeskunde, en met steun van de EIT-gemeenschap in de vorm van unieke partnerschappen, bedacht ik een oplossing om anderen die lange en moeilijke ervaring te besparen”, zei Isabel Hoffman.

De EIT Public Award is een onderscheiding voor de topinnovatie van het publiek, via duizenden stemmen die in heel Europa werden uitgebracht.

Winnaar van dit jaar is Laura Soucek, oprichter en CEO van Peptomyc S.L. (ondersteund door EIT Health en gevestigd in Barcelona, Spanje), voor een oplossing die op peptiden is gebaseerd en die als nieuwe mogelijke behandeling kan dienen voor kankerpatiënten.

“Ik herken mezelf in EIT’s motto ‘innovatie waarmaken’. Ik wou een verschil maken, zo doeltreffend en intelligent mogelijk. EIT Health voorzag partnerorganisaties en bood me de gelegenheid om van mijn collega’s en voorgangers te leren”, zei Laura Soucek.

De winnaars werden door een internationale jury gekozen uit 38 genomineerden. Elke finalist werd gekozen voor het stimuleren van de Europese innovatie via baanbrekende producten, diensten en processen die wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, voeding, gezondheid en grondstoffen aanpakken.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.