55% meer second screen-kijkers tijdens Ronde van Frankrijk dankzij digitalisering

ongoing in-text-images_2

Amaury Sport Organisation (A.S.O.), de organisator van de Ronde van Frankrijk, werkt sinds 2015 samen met Dimension Data om een nieuwe generatie fans aan te trekken. Deze groep jonge mensen tussen 18 en 35 jaar maakt ondertussen 73% uit van de 6,5 miljoen wielerfanaten die de wedstrijd via de sociale media volgen. 

Dimension Data, de officiële technologiepartner van de Ronde van Frankrijk, innoveert voortdurend om de kijkervaring tijdens ‘s werelds grootste wielerevenement te optimaliseren, onder meer met ultramoderne technologie, verfrissende video’s en storytelling met data. En dat is dit jaar niet anders.

Dit vernieuwende partnerschap werpt zijn vruchten af: de resultaten zijn voor alle digitale platformen van A.S.O. indrukwekkend. Het aantal websitebezoeken is jaar na jaar toegenomen met 15%, en de onlinevideo’s over de Tour scoren spectaculair meer views (71 miljoen in 2017 ten opzichte van ‘amper’ 6 miljoen in 2014). Dit weerspiegelt een toenemende trend: jongeren willen de iconische wedstrijd op een immersieve manier volgen en verkiezen dan ook digitale content boven traditionele televisie-uitzendingen.

Ook de wedstrijdstatistieken zijn bijzonder belangrijk. Zo analyseert Dimension Data meer dan 150 miljoen datapunten per etappe. Verder gebruikt het bedrijf analyses om de fans dagelijks realtime datavisualisaties te bieden op de officiële sociale kanalen zoals @letourdata. Dit jaar verschijnen deze snippets voor het eerst tijdens de uitzendingen op het televisiescherm. Dimension Data introduceerde in 2017 machine learning om resultaten van de Ronde van Frankrijk te voorspellen. Nu zal de organisatie ook voorspellende analyses benutten om de gegevens tegen cyberaanvallen te beschermen.

Het Race Centre-platform – elk jaar goed voor ruim 9,1 miljoen bezoekers – biedt de mogelijkheid om de positie en snelheid van de favoriete renners in realtime te tracken. Daarnaast krijgen fans een realtimeoverzicht van variabelen als terreingesteldheid en weersomstandigheden, en kunnen ze uiterst nauwkeurige prognoses raadplegen: favoriete renners per etappe, verwachte aankomsttijd tijdens belangrijke ritten en het moment dat het peloton wellicht de kopgroep inhaalt.

Dit jaar doet Dimension Data via innersourcing een beroep op de creativiteit van zijn 28.000 medewerkers wereldwijd. Het doel? Nieuwe revolutionaire oplossingen uitwerken voor een sublieme fanbeleving. Dit leidde tot diverse baanbrekende ideeën – van toegevoegde realiteit (3D-mapping) tot geavanceerde algoritmes – om de resultaten van de wedstrijd nóg nauwkeuriger te voorspellen.

Julien Goupil, mediadirecteur bij A.S.O: “Dimension Data werd in 2015 de officiële technologiepartner van de Ronde van Frankrijk. Dat heeft geleid tot een doorgedreven digitalisering van wedstrijdgegevens. We zijn in ons land bijzonder trots op de Tour. Het is een traditie die we in ere moeten houden, een evenement waar ook de komende generaties van moeten kunnen genieten. Het doet enorm veel deugd dat we via onze digitale kanalen steeds meer jonge fans aantrekken.”

Scott Gibson, hoofd Digital Business Solutions bij Dimension Data voegt daaraan toe: “De Ronde van Frankrijk is een complex evenement. De wedstrijd vindt niet plaats in een stadion, en brengt dan ook heel wat logistieke uitdagingen met zich mee. Dit resultaat is er dus niet vanzelf gekomen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Maar het geeft ongelooflijk veel voldoening! Dankzij ons mobiele datacentrum en platform voor voorspellende analyses, én onze bijzonder gepassioneerde medewerkers kunnen we jaar na jaar voluit gaan voor innovatie tijdens de Tour. Etappes door afgelegen streken, zware weersomstandigheden… We hebben het vaak hard te verduren. Daarom zijn we trots op onze nauwkeurige analyses en content in real time, want deze dragen bij aan de beleving van de wielerfanaten en helpen hen de koers beter te begrijpen en te volgen.”

De 105e editie van de Tour begint op 7 juli 2018 in Noirmoutier-en-l'Île in het westen van Frankrijk. De wedstrijd eindigt op 29 juli 2018 op de Champs-Élysées in Parijs.