Nederland loopt jaarlijks 25 miljard euro mis aan inkomsten uit data

274094_h_ergb_s_gl

De Nederlandse economie kan op jaarbasis 25 miljard euro meer verdienen als er beter gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden van de data economie, blijkt uit recent onderzoek van Development Economics. Het onderzoek, dat is verricht in opdracht van Digital Realty, toont aan dat Nederland in 2016 slechts 50% van het potentieel benut als het gaat om de bijdrage aan de productiviteit en het genereren van inkomsten; het laat 25 miljard euro onbenut.

In 2016 is er een kleine 25 miljard euro verdiend door de data economie. In dat jaar waren de sectoren die het meeste hebben bijgedragen de ICT, Financiële dienstverlening en de maakindustrie. Van 2012 tot 2016 was de sterkste groei in inkomsten uit data economie afkomstig uit de agrarische sector, waarin datagebruik heeft geleid tot een toename van inkomsten met 154%.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart miljoen banen in Nederland direct is gelinkt met de data economie, met nog eens honderdduizend banen die voortkomen uit de data economie in onder andere de supply chain.

Ondanks de groei van de inkomsten in alle sectoren, wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van data. Het Data Economy Report laat zien dat Nederland nog eens een extra 25 miljard kan verdienen als er vaker en efficiënter gebruik wordt gemaakt van data. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel organisaties niet klaar zijn om data in te zetten om als organisatie beter te kunnen opereren. Zo ervaren MKB’s het als een financiële drempel om te investeren in data. Daarnaast is er een tekort aan werknemers met de juiste vaardigheden om data actief in te zetten en te integreren in de activiteiten van de organisatie.

“Goed data-onderwijs is cruciaal als we de kennis en bewustwording willen verbeteren omtrent data. De toegevoegde waarde voor organisaties is enorm als zij effectief gebruik maken van data. De overheid én het bedrijfsleven moeten investeren in nieuwe technologieën, R&D en infrastructuur. Data is niet iets van de toekomst, we moeten er nú gebruik van maken”, aldus Petran van Hugten, Vice president Data Centre Operations EMEA bij Digital Realty.

De Nederlandse data economie loopt achter ten opzichte van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In die landen wordt respectievelijk 110 miljard euro, 73 miljard pond en 10 miljard euro verdiend, en belangrijker, het potentieel wordt door deze drie landen beter benut. Nederland is wel bezig met een inhaalslag en gebruikt ook data buiten de traditionele sectoren als ICT, de financiële markt en de landbouwsector.

Meer over
Lees ook
Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Onderzoek SAP CFO’s staan bij duurzaamheid aan de zijlijn

Nederlandse leidinggevenden nemen concrete actie voor duurzaamheid, maar er zijn nog obstakels voor langetermijnsucces. Gebrek aan financiering is daarbij de grootste zorg. Dat is de belangrijkste conclusie voor Nederland uit de Environmental Sustainability Study 2023 (Wave 3). Dit onderzoek van SAP analyseerde de houding en het gedrag van bedrijv1

Verizon rapport: fleets de dupe van krapte op arbeidsmarkt en hoge kosten

Verizon rapport: fleets de dupe van krapte op arbeidsmarkt en hoge kosten

Verizon Business publiceert vandaag de onderzoeksresultaten van het jaarlijkse wereldwijde Fleet Technology Trends Report. Het onderzoek is afzonderlijk uitgevoerd door Bobit (VS) en ABI Research (EMEA en APAC) en heeft reacties van meer dan 2.500 fleet managers, executives en andere mobiele bedrijfsprofessionals in elf landen.

Investeringen in Employee Experience, Cloud en AI leiden tot betere Customer Experience, blijkt uit nieuw NTT-rapport

Investeringen in Employee Experience, Cloud en AI leiden tot betere Customer Experience, blijkt uit nieuw NTT-rapport

NTT Ltd., een toonaangevend bedrijf op het gebied van IT-infrastructuur en -diensten, heeft vandaag het 2023 Global Customer Experience Report gelanceerd. Hieruit blijkt dat customer experience (CX) een topprioriteit blijft voor de C-suite. 95% van de organisaties hebben tegenwoordig een directielid dat verantwoordelijk is voor dit bedrijfsonderde1