Skip to content

Nieuw platform regelt veilige uitwisseling van zorgdata

70 procent van de patiëntgegevens wordt niet direct digitaal ingevoerd (bron: Het Digitale Landschap/Multrix)

InterSystems introduceert de tweede generatie van het product HealthShare, een platform gericht op het veilig delen van data tussen uiteenlopende zorgverleners of tussen de verschillende afdelingen binnen een zorgstelling. HealthShare is het resultaat van het specifiek voor de medische sector uitbouwen van de Enterprise Service Bus (ESB) Ensemble.  Wereldwijd wordt deze softwaretechnologie toegepast bij kerntoepassingen in de financiële, de medische en de logistieke sector.

Modules

Het HealthShare-platform omvat modules met verschillende functionaliteit.

HealthShare HIE (Health Information Exchange) is bedoeld als schakeloplossing bij de uitwisseling van data volgens de gangbare communicatiestandaarden (HL7 v2, v3 en FHIR) van landelijke dan wel regionale EPD’s (Elektronische Patiëntendossiers);

Data uitwisselen

HealthShare Health Connect is specifiek ontwikkeld voor ziekenhuizen, die veilig data willen uitwisselen tussen hun veelheid aan diagnose-apparatuur en afdelingsgerichte applicaties. Deze ESB-oplossing kan overweg met alle mogelijke varianten in communicatieprotocollen voor aansluiting van medische systemen (HL7 v2 en v3, Dicom, IHE, Edifact, xDT, NCPDP, CDA, CCD, X12, ITK, DMP, CTG HP50, enzovoort). Inmiddels is daar ook een aanvulling op HL7 bijgekomen met de afkorting FHIR (Fast Health Interoperability Resources). Deze geldt als eenvoudiger te implementeren dan HL7 v3 en leent zich daarom meer voor omgevingen waarin data van IoT-apparaten, tablets en smartphones hun weg moeten vinden naar het informatiesysteem van de zorgverlener.

Identificatie

HealthShare Patient Index is een oplossing voor patiënten-identificatie of Enterprise Master Patient Index (EMPI), ontworpen om een lijst van patiënten en hun demografische gegevens te beheren. Het dient als een ’Single Source of Truth’ voor de identiteit van patiënten binnen een zorgverleningsnetwerk of een regionale uitwisseling van gezondheidsinformatie.

Community

HealthShare Peronal Community is een configureerbare, ’whitelabel’ oplossing voor meer betrokkenheid van de patiënt. Het platform biedt patiënten een compleet en actueel beeld van hun medische informatie en ondersteunt diensten zoals afspraken, voorschriften, communicatie en advies. Personal Community is ’Meaningful Use Stage 2’ gecertificeerd.

Analyses

HealthShare Health Insight is een krachtig platform voor analyse en applicaties dat HealthShare Information Exchange voorziet van innovatieve, inzichtelijke oplossingen.

HealthShare Health Informatics Platform is een krachtig applicatieplatform dat softwareontwikkelaars gebruiken om ’connected’ zorgapplicaties te ontwikkelen die ’plug-and-play’ zijn met andere HealthShare-oplossingen.

Twintig gebruikers

Een twintigtal Care- en GGZ-instellingen in Nederland gebruikt de HealthShare-oplossing van InterSystems voor het stroomlijnen van het eigen applicatielandschap en voor de aansluiting op het LSP. Daarnaast zien deze instellingen de vraag toenemen van cliënten en hun belangenbehartigers om zelf toegang te krijgen tot informatie uit hun dossiers. Vanuit oogpunt van informatiebeveiliging is het voor de instellingen noodzakelijk om inzicht te hebben in de in- en uitgaande datastromen. De geïntegreerde Caché database legt dit dataverkeer vast en biedt systeembeheerders real-time rapportage en een historisch overzicht.

 

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.