'Verminderen van IT-uitgaven maakt investeringen in digitale transformatie mogelijk'

digitale-transformatie-pixabay-geralt

"Het verminderen van IT-uitgaven is een kwestie van discipline. Dat dienen organisaties zich te realiseren. Het niet opletten voor IT-kostenefficiëntie kan nooit worden gerechtvaardigd. De besparingen die het oplevert, kunnen vervolgens weer in digitale transformaties worden gestoken." Dat stelt Erik Beulen, hoogleraar Information Management aan TIAS School for Business and Society, in zijn inaugurele reden die hij heeft uitgesproken op vrijdag 19 januari om 16.15 uur bij Tilburg University.

Beulen is van mening dat Chief Information Officers (CIO’s) zich dienen te concentreren op het initiëren en managen van digitale transformatie. Digitale transformaties maken gebruik van nieuwe technologieën, zoals big data, blockchain, Internet of Things en robotica. Architectuur, governance, cloud computing en DevOps zijn noodzakelijk bij het integreren van deze nieuwe technologieën in producten en diensten. Daarmee stellen CIO’s de concurrentie positie van hun organisatie veilig.

CIO's zijn essentie bij digitale transformaties

"Het is uitgesloten om Chief Information Officers slechts verantwoordelijk te maken voor het beheer van datacenters, laptops en pc’s", aldus Beulen. CIO’s zijn volgens de hoorleraar essentieel bij de implementatie van digitale transformaties. Business executives hebben immers technische innovators en bewakers van de IT-architectuur nodig.

Naast architectuur vindt Beulen governance belangrijk: "Chief Information Officers kunnen het beste een uitgebalanceerd team samenstellen en investeren in loopbaanontwikkeling van individuele teamleden." Daarnaast vindt hij een zakelijk instinct belangrijk. "Partnerschappen met zowel bedrijven als universiteiten moeten worden opgebouwd en onderhouden. Bovendien zal aandacht voor processen lonen. Het belang van technologisch leiderschap – en dus van CIO’s – neemt in het komende decennium alleen maar toe."

De volledige tekst van de rede is hier te vinden.

Lees ook
Beheers AI voordat AI je bedrijf beheerst

Beheers AI voordat AI je bedrijf beheerst

De Cloud computing-markt zal naar verwachting groeien van $0,58 biljoen in 2023 tot $1,24 biljoen in 2028. Deze stijging is te danken aan opkomende technologieën zoals big data, AI en machine learning (ML). Grote ondernemingen investeren in toenemende mate in de ontwikkeling van deze gebieden.

Vitens legt met SAP basis voor duurzaam en klantgericht waterecosysteem

Vitens legt met SAP basis voor duurzaam en klantgericht waterecosysteem

Vitens heeft zijn IT-infrastructuur voor alle kernprocessen en serviceverlening geharmoniseerd en gestandaardiseerd op SAP. Het drinkwaterbedrijf legt met SAP S/4HANA Utilities en SAP Service Cloud een basis voor verdere verduurzaming, terwijl het klanten nog beter van dienst kan zijn.

Backbase sluit overeenkomst met Danske Bank om digitale klantervaring te verbeteren

Backbase, heeft een overeenkomst gesloten met Danske Bank.De overeenkomst biedt Danske Bank toegang tot Backbase’s Engagement Banking Platform, dat de komende jaren geleidelijk zal worden geïmplementeerd in alle digitale kanalen.