Een derde van de industriële bedrijven werkt met verouderde ERP-software

adult-2178566_960_720-pixabay-pexels

Een derde van alle Nederlandse werknemers in de industriële sector zegt met een verouderd ERP-pakket te werken. Slecht een derde van de financieel eindverantwoordelijken is daarnaast van mening dat het huidige softwarepakket de uitgezette bedrijfsdoelen voor de komende jaren adequaat ondersteunt.

Dit blijkt uit onderzoek van Skopos Rendementbouwers, gehouden onder 370 Nederlanders werkzaam in de industriële sector. 36 procent van de financieel eindverantwoordelijken geeft aan dat hun ERP-pakket verouderd is. Onder hen is slechts een zelfde percentage te spreken over de functionaliteiten die de software biedt. Dit is fors lager dan de gemiddelde tevredenheid onder alle medewerkers (70 procent).

'Elk bedrijf heeft goede stuurinformatie nodig'

“Dat financieel eindverantwoordelijken het meest ontevreden zijn over bedrijfssoftware, bevestigt de rol van het financieel management als afdeling waar alle doorwerkfouten van een organisatie samenkomen”, aldus Gerrit Vixseboxse, directeur van Skopos Rendementbouwers. “Elk bedrijf heeft goede stuurinformatie nodig. Wanneer bedrijfsinformatiesystemen deze niet goed kunnen aanleveren, komt dit probleem uiteindelijk op het bord van de financieel eindverantwoordelijke terecht”.

Financieel eindverantwoordelijken zijn kritisch als het gaat om de vraag of hun huidige pakket de bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren nog wel kan ondersteunen. Slechts 36 procent zegt hierin te geloven. Ook ICT-eindverantwoordelijken (56 procent) zijn kritischer dan gemiddeld. Ruud Haring, directielid bij Skopos Rendementbouwers, ziet verschillende redenen waarom onvrede over bedrijfssoftware ontstaat. “Het gebruik van social media, apps en devices in het privédomein leidt tot steeds hogere verwachtingspatronen van gebruikers als het gaat om bedrijfssoftware. Verder zijn bedrijven constant bezig met het optimaliseren van processen, waardoor nieuwe informatiebehoeften ontstaan. Een voorbeeld is de toenemende aandacht van bedrijven voor aftersales service. Wanneer systemen niet meegroeien met het bedrijf kunnen deze de nieuwe informatiebehoeften niet goed ondersteunen", aldus Haring.

Interesse in de cloud

Driekwart van de ondervraagden zegt dat binnen de eigen organisatie een duidelijke strategie is uitgestippeld voor waar zij de komende jaren naartoe wil op softwaregebied. Ook zegt driekwart bij de aanschaf en implementatie van een nieuw bedrijfssoftwarepakket open te staan voor een cloudoplossing. Bij een dergelijke Software-as-a-Service (SaaS) constructie worden bestanden niet langer meer opgeslagen op een lokale server, maar centraal opgeslagen in de cloud waardoor zij vanaf iedere plek, op ieder moment en vanaf elk device toegankelijk zijn en waarbij de leverancier het beheer en updates van de software uitvoert.

Vixseboxse: “Afgelopen jaar hebben we een enorme kentering gezien als het gaat om de bereidheid tot werken in de cloud. Het gebruik van cloudoplossingen zal er in de toekomst voor zorgen dat verouderde software gemakkelijk vervangen of geüpdatet kan worden.”

De volledige resultaten van het onderzoek lees je hier in de whitepaper.

Meer over
Lees ook
Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen. Unilever Home Care koos voor zijn fabriek in het Hongaarse Nyirbator voor SAP S/4HANA EWM 2020 met SAP Cons1

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP introduceert generatieve AI-functies voor ontwikkelaars

SAP onthult innovaties in generatieve AI applicatieontwikkeling, ondersteuning voor vectordatabases en nieuwe leermiddelen - SAP heeft een uitgebreide serie van generatieve AI-mogelijkheden gericht op ontwikkelaars aangekondigd. Hiermee moeten zij de businesskansen die deze technologie biedt gemakkelijker kunnen verzilveren. SAP deed deze aankond1

Foodbedrijven zetten robotisering in voor optimaliseren productieproces

Foodbedrijven zetten robotisering in voor optimaliseren productieproces

Om voorbereid te zijn op een tijdperk van robotisering stapten Hellema en De Ruiter's Bakkerij over naar één state-of-the-art ERP-systeem: SAP S/4HANA. Zusterbedrijf Fortuin volgde in 2023, en maakte voor de overstap eveneens gebruik van de FAST Solution for Food-template van SAP-partner delaware. Met een ‘showcaseproject’ als resultaat.