Skip to content

Werknemers zijn drijvende kracht achter de Digital Workspace-revolutie

Digital (bron: Pixabay / rawpixel)

Nederlandse werknemers die toegang hebben tot de applicaties waarmee ze graag werken en echt nodig hebben voor hun werk, vinden een factor drie vaker dat dit hen productiever maakt dan werknemers die geen invloed hebben op hun digitale werkomgeving. Ook geven deze zogenaamde ‘empowered’ werknemers in Nederland aan gemiddeld 18 procent minder tijd te besteden aan allerlei handmatige processen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van VMware over de staat van digital workspace-technologie en de impact daarvan op bedrijven. Het onderzoek is in 16 landen uitgevoerd in samenwerking met Forbes Insights in september 2017 onder 2.158 CIO’s en eindgebruikers, waaronder 1.107 in EMEA. Het onderzoeksrapport laat zien dat steeds meer CIO’s de kracht onderkennen van technologie en applicaties in de handen van hun werknemers. Ruim de helft (58 procent) van deze ‘empowered’ werknemers in Nederland geeft aan dat het gebruik van de juiste applicaties kan zorgen voor snellere besluitvorming. Deze ‘empowerment’ heeft volgens het onderzoek ook direct invloed op de prestaties van de onderneming. Zo geeft een overgrote meerderheid (89 procent) van de CIO’s in EMEA aan dat de omzet verdeeld over drie jaar met wel vijf procent kan toenemen wanneer werknemers over de juiste digitale werkplek beschikken.

Zakelijke applicaties zelf aanschaffen

Nederlandse werknemers die beschikken over de juiste digitale werkplek geven daarnaast 16% vaker aan goed te kunnen samenwerken dan traditionele werknemers, die niet beschikken over de technologie die ze nodig hebben om hun werk effectief uit te voeren. Het feit dat zij ook steeds vaker zelf applicaties aanschaffen voor zakelijke doeleinden laat zien dat deze op apps gerichte digitale revolutie begint bij de werknemers. Zo wordt in EMEA inmiddels één op de vijf zakelijke applicaties door werknemers zelf aangeschaft.

“Een van de meest diepgaande veranderingen in bedrijven is dat werknemers steeds vaker de beschikking hebben over krachtige technologie. Applicaties vormen een kritiek onderdeel van de werkomgeving van werknemers en of ze hun werk slim en effectief kunnen uitvoeren”, zegt Ton Hermes, Lead Sales Engineer End User Computing bij VMware. “Bedrijven zetten steeds vaker technologie in om zich te onderscheiden van concurrenten. Door werknemers toegang te geven tot informatie waar en wanneer ze die nodig hebben, via de juiste applicaties en in een cultuur van vertrouwen en samenwerking, zullen zij betrokken blijven bij het bedrijf en optimaal productief zijn.”

Cabinepersoneel van Lufthansa Cargo, een dochteronderneming van Deutsche Lufthansa AG, maakt aan boord van vliegtuigen gebruik van een electronic flight bag-systeem (EFB). Dit systeem geeft hen snel en eenvoudig toegang tot ondermeer luchtvaartkaarten, vluchthaveninformatie, route-informatie en weersomstandigheden. “Deze mobiele apparaten stellen ons in staat om werknemers snel van updates, nieuwe apps en nieuwe aanpakken te voorzien, waarmee we kosten besparen”, zegt Sven Gartz, piloot en Head of Flight Ops IT bij Lufthansa Cargo.

Cultuurverandering is essentieel

VMware noemt het van essentieel belang voor effectieve en succesvolle digitale transformatie dat werknemers toegang krijgen tot toegankelijke en door hen zelf geselecteerde applicaties voor kennisdeling, samenwerking met collega’s en projectmanagement. Alleen dankzij een combinatie van werknemersinitiatieven en vertrouwen van het management ontstaat volgens VMware een cultuur in organisaties waarin digitale transformatie echt impact heeft op het bedrijf.

Van de Nederlandse ‘empowered’ werknemers bestempelt 83% zijn werkgever als leiders in digitale transformatie. Onder traditionele werknemers ligt dit percentage op 22%. Op EMEA-niveau geeft 51 procent van de eerstgenoemde groep werknemers aan dat de beschikbaarheid van de juiste applicaties hun bedrijf een betere plek maakt om te werken. Dat is bijna vijf keer zoveel als bij traditionele werknemers (13 procent).

Meer informatie is beschikbaar in het Forbes Insight Report: The Impact of the Digital Workforce, het VMware 2015 State of Business Mobility Report en het 2016 State of the Digital Workspace Report.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.