Skip to content

Rapenburg Plaza realiseert meesterwerk in museumtechniek

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem geeft bezoekers al sinds de opening in 1912 een unieke en eigenzinnige kijk op ’s lands geschiedenis. De bijna eigenaardige collectie van meer dan 80 werkende replica’s van alle plaatsen uit de Nederlandse geschiedenis, heeft ervoor gezorgd dat het voor velen een favoriete trekpleister is. Op 23 september 2017 opende de laatste, meest avontuurlijke expositie die het museum tot nu toe heeft gehad: de “Canon van Nederland”. De presentatie bevat alle hoogte en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis, van de steentijd tot vandaag de dag. De stukken die te zien zijn, zijn een combinatie van geleende objecten vanuit heel Nederland en implementaties van de laatste audiovisuele- en display-technologie.

Rapenburg Plaza, dat alle licht-, show-control- en audiovisuele technologie verzorgde, werkte nauw samen met de tentoonstellingsarchitecten van Kossman.dejong en een multidisciplinair team van visual designers. Robert van der Linde, ruimtelijk ontwerper bij Kossman.dejong: “We werken voor de meeste projecten parallel met Rapenburg Plaza en ze helpen ons om onze ideeën tot leven te laten komen. Ze hebben een specialistisch team van experts, die samen hard werken om alle elementen in de tentoonstelling samen te laten komen op een holistische en creatieve manier. In de Canon van Nederland is er iets voor iedereen. Het is ontworpen zodat bezoekers op een interactieve en proactieve manier kunnen ontdekken dat Nederland een altijd veranderend en ontwikkelend land is.’”

Multimediale filmset

In het door Mecanoo vernieuwde entreepaviljoen is de permanente tentoonstelling ontworpen als een multimediale filmset. De presentatie van de ‘Canon van Nederland’ is geheel overdekt, deels in de ondergrondse koepel en voor een deel in een ondergrondse tunnel. De presentatie bevat 50 vensters die de Nederlandse geschiedenis tonen van tien brede perioden, verdeeld over vier onderdelen.

Stijn van Bruggen, projectmanager bij Rapenburg Plaza, vertelt enthousiast: “Na 18 maanden bouwen, adviseren, technisch ontwerpen en brainstormen is de Canon van Nederland eindelijk klaar. Ons team van experts heeft een design-gerichte benadering. Het is eigenlijk een hele gedisciplineerde manier van weten welke technologieën in een tentoonstelling geïntegreerd moeten worden en tegelijk de verwachtingen vervullen van de klant en de stakeholders.”

Foto’s door Mike Bink / Rapenburg Plaza

Foto’s door Mike Bink / Rapenburg Plaza

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.