Zo werkt innovatie in de maakindustrie

dassault

Dick Hissink, sales director en Benelux Geo Leader bij Dassault Systèmes

Innovatie betekent in de maakindustrie veel meer dan het bedenken en fabriceren van nieuwe producten. Minstens zo belangrijk is het verbeteren van productieprocessen. Hoe komt echte innovatie tot stand in fabrieksomgevingen?

De beroemde Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950) is vooral bekend van zijn interpretatie van het begrip ‘creatieve vernietiging’. Hij zag technologische innovatie als de enige echte driver van economische groei. Oude bedrijven die niet kunnen of willen innoveren, worden op termijn vervangen door nieuwe spelers die daar wél in slagen.

Dit principe van opkomst en ondergang geldt vandaag de dag nog. De mate van innovatie is nog steeds bepalend voor het succes van een bedrijf. Innovatie raakt werkelijk elk aspect van de bedrijfsvoering, van productontwikkeling en -design tot financieel management en de waarde van het merk. Dit geldt zeker ook voor de high tech-maakindustrie.

Digitalisering

Innovatie richt zich in fabrieksomgevingen vaak op het terugbrengen van de kosten, bijvoorbeeld met de LEAN-methode en andere strategieën voor het verhogen van de efficiëntie en het voorkomen van verspilling. Maar in dit digitale tijdperk spelen digitalisering en automatisering van bedrijfsprocessen en analyse van big data ook een steeds grotere rol in innovatie.

Een andere cruciale ontwikkeling is de verregaande globalisering. Landsgrenzen vervagen en fabrikanten opereren meestal in meerdere landen. Ook hier maakt innovatie het verschil. Het stroomlijnen van fabrieksprocessen helpt bedrijven om zoveel mogelijk grip en zicht te houden op al hun fabrieken en om structureel een hoge kwaliteit te waarborgen.

Rem op innovatie

Een belangrijke voorwaarde voor deze vorm van innovatie is een verenigd platform om al die fabrieken aan te sturen. Veel fabrikanten hanteren op elke locatie specifieke bedrijfsprocessen en productiesystemen. Als ze bijvoorbeeld in elke fabriek een ander MES (manufacturing execution system) gebruiken, werkt dat als een rem op innovatie.

Ga maar na: een fabrikant wordt er met zo’n veelvoud aan losse systemen natuurlijk niet flexibeler op. Elke kleine wijziging in de werkwijze is in de praktijk een klein ICT-project op zich. En dat terwijl een innovatief bedrijf juist heel dynamisch moet zijn, zodat het snel kan inspelen op veranderende marktomstandigheden en technologische ontwikkelingen.

Unified systemen

Niet voor niets kiezen steeds meer grote partijen in de maakindustrie voor het uitrollen van een unified systeem. Deze maken het mogelijk om veranderingen in de productieprocessen snel en gemakkelijk op grote schaal door te voeren. En minstens zo belangrijk: om allerlei factoren te meten die bij elkaar iets zeggen over de innovatiekracht van een bedrijf.

Mogelijke meetwaarden zijn de prestaties en motivatie van fabrieksmedewerkers, de efficiëntie van machines, de winstgevendheid en groei en de kwaliteit van onderdelen en het eindproduct. Omdat al deze informatie samenkomt in één systeem, krijgen fabrikanten een zeer gedetailleerd beeld van de stand van zaken. Ongeacht de fysieke locatie van hun fabrieken.

Innovatiestrategie

Deze inzichten stellen bedrijven in staat om innovatiever te werken. Productlanceringen verlopen sneller, investeringen in onderzoek en ontwikkeling hebben een hoger rendement en de kwaliteit schiet omhoog. Dit gaat niet vanzelf. De toegevoegde waarde van zo’n unified system komt pas echt tot uiting als de gehele innovatiestrategie erop is afgestemd.

Nog niet alle fabrikanten zijn zich hier voldoende van bewust. Voor hen begint de inhaalslag bij het opzetten van innovatieprogramma’s, waarbij de focus moet liggen op het implementeren van een moderne ICT-infrastructuur met een unified system zoals Flexible Production. Alleen dan leggen zij een solide basis voor innovatie en duurzame groei.