Checklist: zo kies je de juiste wifi-oplossing

Connectiviteit wordt tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwd, maar er verandert veel op dit vlak. De meest opvallende verschuiving is te zien op het gebied van controle, namelijk van gecentraliseerd naar gedistribueerd. Daarnaast stijgt het aantal cloud-netwerken en software-defined architecturen voortdurend. IT-afdelingen staan steeds weer voor de uitdaging om de juiste balans tussen toegankelijkheid en veiligheid van het wifi-netwerk te vinden. Zeker met de huidige ‘Bring Your Own Device’ (BYOD)-cultuur. Ondanks het groeiende aantal gebruikte devices moeten veiligheid, betrouwbaarheid en kostenefficiëntie ‘top of mind’ blijven.

Maar waar moet je beginnen bij de keuze van de juiste wifi-oplossing? En hoe zorg je ervoor dat jouw investering aansluit op de behoeften van de organisatie? In deze blog deel ik een checklist: vijf factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor een nieuwe oplossing.

De checklist

Het is belangrijk voor IT-managers om de volgende punten mee te nemen in de keuze voor een wifi-oplossing:

  1. Aanpasbaarheid: Wifi-oplossingen moeten continu aanpassen aan de bedrijfs-, applicatie- en infrastructuurveranderingen. Zeker in kleine bedrijven komen interne veranderingen vaak voor.. Een veilige wifi-oplossing die zich aanpast aan een groeiend aantal gebruikers biedt dan uitkomst.
  2. Flexibiliteit: Of het nu gaat om het upgraden van access points of het veranderen van de complete draadloze infrastructuur: het is van belang dat het netwerk aansluit op en gemakkelijk integreert met de bestaande architectuur en applicaties. Wanneer dit niet het geval is, kun je met hoge IT-kosten blijven zitten. Bovendien is de kans groot dat productiviteit hierdoor verhinderd wordt.
  3. Betaalbaarheid: Door vooraf te verzekeren dat de aankoop van een oplossing binnen het begrote budget blijft, kunnen de kosten van aankoop en gebruik van het netwerk verlaagd worden (zonder compromissen) te sluiten op het gebied van connectiviteit en veiligheid.
  4. Continuïteit: Kies een netwerk dat analytics inzet om zichzelf te optimaliseren, te herstellen en te organiseren. Op deze manier zorg je voor een continuïteit in het gebruik.
  5. Schaalbaarheid: Het vermogen om klein te beginnen en te groeien indien nodig, is een belangrijk onderdeel bij de aanschaf van een draadloos netwerk of het upgraden van het huidige systeem. Vooral voor snelgroeiende bedrijven kan het ontbreken van schaalbaarheid een probleem vormen.

De IT-afdeling is verantwoordelijk voor ondersteuning van het BYOD-beleid. Dit betekent dat het draadloze netwerk voldoende capaciteit moet hebben voor het aantal apparaten dat toegang wil. Daarnaast moeten organisaties naar de toekomst te kijken. De oplossing moet toekomstproof zijn, denk bijvoorbeeld aan een overgang van single-site naar meerdere geografische locaties.

‘One size fits all’ gaat niet op

Gaby-Kroet-Aerohive-300x225 Het feit dat organisaties draadloze diensten nodig hebben met voldoende bandbreedte, schaalbaarheid, aanpassingsvermogen, beveiliging en een centraal punt van beheer dringt eindelijk door binnen de markt. Connectiviteitsaanbieders zullen dan ook aan bovenstaande eisen moeten voldoen, zeker nu iedereen eigen devices meeneemt naar de werkplek waarmee zij toegang krijgen tot kritische bedrijfsnetwerken.

Gaby Kroet, Regional Sales Director Benelux bij Aerohive

Lees ook
Hoe AI-gebaseerd WiFi Assurance-platform kwaliteitsborging kan helpen

Hoe AI-gebaseerd WiFi Assurance-platform kwaliteitsborging kan helpen

WiFi kwaliteitsborging (WiFi Assurance) oplossingen vervangen handmatige probleemoplossingstaken door geautomatiseerde draadloze monitoring en testen met als doel om WiFi voorspelbaar, betrouwbaar en meetbaar te maken. Daarnaast geven deze oplossingen uniek inzicht in de serviceniveaus voor eindgebruikers.

FRITZ!Box 7590 AX – de nieuwe digitale hub voor thuis met Wi-Fi 6

FRITZ!Box 7590 AX – de nieuwe digitale hub voor thuis met Wi-Fi 6

Met de nieuwe FRITZ!Box 7590 AX breidt AVM zijn DSL-portfolio uit met een nieuwe variant van de populaire FRITZ!Box 7590. De FRITZ!Box 7590 AX biedt de centrale prestatiekenmerken van de FRITZ!Box 7590 en maakt gebruik van Wi-Fi 6. De nieuwe draadloze standaard is sneller en vooral efficiënter, omdat nog meer apparaten tegelijkertijd van Wi-Fi kun1

Zorgeloze wifi op de zaak

Zorgeloze wifi op de zaak

Uitstekende en veilige wifi op de zaak is voor veel bedrijven – en wordt na corona weer voor zo goed als alle bedrijven – een noodzakelijke voorwaarde voor een goede bedrijfsvoering. Het makkelijk en veilig beheren van een of meerdere optimaal presterende wifinetwerken is echter geen sinecure.