Skip to content

D66´er Marietje Schaake nodigt ethische hackers uit haar website te hacken

Een hacker (bron: Pixabay.com / HypnoArt)

D66-Europarlementariër Marietje Schaake nodigt ethische hackers en beveiligingsprofessionals uit haar website te hacken. Schaake lanceert een ‘bug bounty programma‘ om meer aandacht te vragen voor online veiligheid van politici, politieke partijen en overheden.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is lid van de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC). Deze commissie doet voorstellen om de veiligheid en de stabiliteit van het internet te verbeteren. Schaake: “We mogen niet wennen aan nieuws over politieke hacks en datalekken uit politieke databases. De online weerbaarheid van politici en politieke partijen moet én kan in Europa veel beter. Anders blijven we een te makkelijk doelwit voor criminelen of hackers met geopolitieke motieven.”

Voorkomen beter dan genezen

Aanvallen door phishing zijn moeilijk technisch te voorkomen, maar veiligheidslekken in een website kun je wel op tijd dichten door ze regelmatig te laten testen. Schaake wil daarom weten hoe kwetsbaar haar eigen website is: “Net zoals je jaarlijks naar de tandarts gaat, moet je ook de digitale gezondheid van websites en databases op tijd laten testen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, daag ik beveiligingsprofessionals dan ook uit mijn site grondig onder de loep te nemen. Ik wil absoluut voorkomen dat hackers berichten op mijn website kunnen veranderen, of dat gevoelige paspoortdata van mijn bezoekers gestolen kan worden.”

Vorig jaar werd het voorstel van de D66´er voor een Europees bug bounty programma aangenomen in het Europees Parlement. Schaake: “Hiermee kunnen beveiligingsprofessionals veel nauwer betrokken worden bij het beveiligen van open source software die ook gebruikt wordt door de Europese Unie. Om te begrijpen hoe het programma in zijn werk kan gaan, neem ik vandaag als eerste de proef op de som.”

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.