Studenten ontwerpen rapportagedashboard voor de Rijksoverheid

274094_h_ergb_s_gl

Studenten krijgen een geweldige kans om bij te dragen aan de ontwikkeling van een rapportagedashboard voor webapplicaties voor de Rijksoverheid. Op 28 november is de pilot gestart tussen Dutch Open Projects (DOP), DICTU (Dienst ICT Uitvoering van het Ministerie van Economische Zaken) en de Hanzehogeschool Groningen.

Drie partijen slaan de handen ineen om studenten hun talenten op gebied van webtechnologie te laten ontdekken.

Partnership onderwijs en rijksoverheid

De samenwerking brengt drie werelden bij elkaar. Opdrachtgever DICTU (Dienst ICT Uitvoering van het Ministerie van Economische Zaken) is op zoek naar pragmatische IT-oplossingen. DOP Consulting faciliteert Drupal specialisten op locatie. De Hanzehogeschool faciliteert de mogelijke Drupal Ontwikkelaar van de toekomst. De studenten krijgen een kans om een bijdrage te leveren aan het optimaliseren van de dienstverlening.

De opdracht: ontwerp Rapportage Dashboard voor DICTU webteam

Het doel van de samenwerking is creëren van een ontwerp voor een DICTU Rapportage Dashboard voor Webapplicaties. Een nieuw dashboard moet een realtime overzicht geven op het gebied van websitebezoek, performance, SLA, incidenten en richtlijnen van DICTU. Het dashboard dient eveneens voor het raadplegen van historische data en het signaleren van trends.

Harry Bippes, Drupal specialist bij DICTU: "Webtechnologie is een dynamisch werkveld, waarbij er continu op nieuwe ontwikkelingen en technologie wordt ingespeeld. Onze afdeling maakt een flinke groei en professionaliseringsslag door. We zijn een ervaren team dat zich voortdurend verder ontwikkelt op het gebied van Drupal binnen de Rijksoverheid. Maar we zijn ook geïnteresseerd in nieuwe inzichten van jonge mensen."

De student als expert van de toekomst

Het is de taak van dertien studenten om dit nieuwe dashboard grafisch weer te geven. Met behulp van de beschikbare gegevens moeten zij een scherp plan maken hoe data in grafieken en tabellen kan worden weergegeven. Het is dus aan de studenten om hun voorkennis wat betreft interaction design, data modeling en analytische vaardigheden in te zetten. Ze krijgen daarbij ondersteuning van DOP en DICTU. Daarbij krijgen ze alle mogelijkheden en ruimte om werknemers de hemd van het lijf te vragen voor voldoende input.

Drupal expert van de toekomst ontdekken

IT'ers die enthousiast zijn over Drupal, zijn op de markt lastig te vinden. Ilse Paats, HR Consultant DOP: "De samenwerking biedt alle partijen de mogelijkheid om eigen kennis, kunde, ervaring en middelen te combineren met dat van de andere partijen. Studenten hebben een frisse kijk op de voor hen nieuwe materie. Ze komen ongetwijfeld met nieuwe inzichten. Daaraan herkennen wij de jonge en ambitieuze ontwikkelaar die straks misschien wel bij DOP komt werken."

Start van meerdere pilots

Naar verwachting leveren de studenten een nauwkeurige en dynamische schets (high resolution wireframe) op van het DICTU Rapportage Dashboard voor Webapplicaties. Deze dient als basis voor een echt uitgebouwde versie. Dit wordt later gerealiseerd door experts. DOP gelooft als betrouwbare partner sterk in de meerwaarde van deze samenwerking en wil in de toekomst meerdere pilots opzetten.