WatchGuard: 'Nederland is gebaat bij keurmerk veilige internetvoorzieningen'

1396955_49065589

Nederland is volgens beveiligingsexpert WatchGuard Technologies enorm gebaat bij een keurmerk voor veilige en kindvriendelijke internetvoorzieningen in bijvoorbeeld scholen, horeca-gelegenheden, winkels en bioscopen. In onder andere het Verenigd Koninkrijk is een dergelijk initiatief inmiddels een succes.

In het Verenigd Koninkrijk deelt de organisatie 'Friendly WiFi' stickers uit aan horeca, winkels en andere ondernemingen en instellingen die op hun wifi-netwerk schadelijke content blokkeren. WatchGuard ondersteunt dit project van harte: inmiddels zijn de contentfiltering-voorzieningen van het bedrijf opgenomen als een van de goedgekeurde voorwaarden voor de sticker. Het beveiligingsbedrijf promoot het gebruik van de sticker onder klanten en partners en werkt zo actief aan bewustwording rondom het onderwerp. Het project vindt momenteel al navolging in de Verenigde Staten en Australië.

Ook waardevol voor Nederland

Volgens WatchGuard zou een dergelijk initiatief ook in Nederland van waarde zijn. "Veel publieke wifi-hotspots worden in Nederland niet of slecht gefilterd. Ook kunnen kinderen via deze open netwerken onbedoeld in aanraking komen met pornografie of zelfs slachtoffer worden van kindermisbruik. Vaak vindt geen enkele vorm van contentfiltering plaats", legt Mike Wilde van WatchGuard uit.

Sowieso zijn onvoldoende beveiligde hotspots een gevaar voor gebruikers. "Kwaadwillenden kunnen op open hotspots met eenvoudige middelen persoonlijke inloggegevens onderscheppen en zo veel schade berokkenen. Zonder dat de bezoeker in eerste instantie iets in de gaten heeft."

Onderwijs: droevig gesteld

Ook op scholen is het doorgaans droevig gesteld met filtering en beveiliging, aldus Wilde. "IT-security is bij veel onderwijsinstanties een ondergeschoven kindje. Het personeel heeft vaak niet de benodigde kennis en middelen voor adequate maatregelen. Dat terwijl zij internet faciliteren voor een kwetsbare doelgroep. En bovendien enorme hoeveelheden privacygevoelige data beheren, zoals leerlingdossiers. Het is voor leerlingen en cybercriminelen steeds eenvoudiger om ongeoorloofd toegang te krijgen tot het schoolnetwerk. Via zogeheten ransomware kunnen zij zelfs data 'gijzelen' in ruil voor losgeld. De benodigde tools daarvoor zijn zelfs eenvoudig gratis te downloaden."

Transparantie

Een keurmerk biedt niet alleen transparantie richting het publiek, maar dwingt volgens Wilde organisaties hun bewustzijn, kennis en middelen rondom IT-beveiliging te vergroten. "Dat is zeker geen overbodige luxe, maar absoluut noodzakelijk. Voor organisaties is het bovendien een mooie kans zich te profileren met veilige IT-faciliteiten", vult Wilde aan. "Het mes snijdt dus aan twee kanten."