FHI: ‘Minder subsidie, maar meer onderzoek’

FHI-technologiemanifest-2016

Het is terecht dat de overheid terughoudend is in het verstrekken van subsidies. Daarnaast is het noodzakelijk fundamenteel-experimenteel onderzoek los te koppelen van financiering uit het bedrijfsleven. Dit stelt FHI.

Dit stelt de Federatie van Technologiebranches in het FHI-Technologiemanifest 2016-2018 dat op donderdag 7 april in Den Haag werd gepresenteerd. In het document, dat is samengesteld door de gezamenlijke technologiebranches van FHI, stellen bedrijven vast dat Nederland een sterke positie heeft in de internationale kennisinfrastructuur. In een reeks van analyses en aanbevelingen geeft het manifest richtingen aan voor het beleid dat via Europese en Nederlandse nationale en regionale overheden, samen met de bedrijven en hun organisaties ingevuld kan worden.

Kennisinfrastructuur

“De kennisinfrastructuur is een cruciale factor in onze economie en maatschappij. We doen het met elkaar best goed. Dat betekent dat we iets te verliezen hebben, maar het kan zeker nog een stuk beter,” aldus FHI-federatievoorzitter en Simac CEO Eric van Schagen.

In het FHI-technologiemanifest worden aanbevelingen gedaan op acht verschillende terreinen: onderwijs/arbeidsmarkt, wetenschappelijk onderzoek, faciliterende labs, eerlijke handel / marktwerking, waardeketens / ecosystemen, industrie/internationalisatie, innovatie instrumentarium en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De aanbevelingen zijn samengevat in een twintig puntenplan. Zo pleit FHI voor:

  • verdere schaalverkleining in het technisch onderwijs;
  • meer inzet van e-learning in het onderwijs;
  • het afrekenen van scholen op de inzetbaarheid van afgestudeerden;
  • experimenteerruimte voor bedrijven die leveren aan de gezondheidszorg;
  • prioriteit voor de biotransitie in de industrie;
  • en nieuwe instrumenten voor de overheid als launching customer.

Overhandiging

De presentatie van het FHI-technologiemanifest vond plaats tijdens het jaarlijkse congres van de organisatie. FHI-voorzitter Van Schagen overhandigde het manifest aan twee betawetenschappers uit de Tweede Kamer, Anne-Wil Lucas van de VVD en Eppo Bruins van de ChristenUnie. “Als jubileumcadeau van FHI aan Nederland!”

 

Bij deze gelegenheid werd ook gevierd dat de organisatie dit jaar zestig jaar bestaat. Op 6 april 1956 werd de vereniging opgericht als ‘coöperatieve vereniging Het Instrument’ door een aantal leveranciers van technologische instrumentatie. In 2016 bestaat de federatie uit vijf branches voor respectievelijk industriële elektronica, gebouwautomatisering, industriële automatisering, laboratorium technologie en medische technologie. Daarnaast opereren in het ecosysteem van FHI nog een aantal gelieerde clusters zoals voor MinacNed voor micro-nano technologie en PLOT voor omgevingstechnologie. De totale jaaromzet van de aangesloten bedrijven beloopt ongeveer acht miljard euro.