Just Cargo gebruikt Uber-concept voor slimmere pakketpost

just-cargo

Wat Uber is voor het taxi- en personenvervoer, wil Just Cargo worden voor koeriersdiensten. Net als het beroemde Amerikaanse bedrijf brengt Just Cargo in Nederland klanten en chauffeurs met elkaar in contact via een app op de smartphone, maar dan om pakketten op te halen en te bezorgen.

Chauffeurs die zich aanmelden rijden met hun eigen auto en verdienen zo wat bij. Bedrijven die pakketten versturen zijn 30 tot 40 procent goedkoper uit dan bij traditionele koeriersdiensten. Met de slimme app denkt Just Cargo de Nederlandse markt voor het verzenden en bezorgen van pakketten net zo ingrijpend te veranderen als Uber dat wereldwijd met taxi- en andere transportdiensten heeft gedaan.

“We noemen het ook wel de intelligentste vervoersdienst van Nederland”, zegt Michiel van den Boogaart van Just Cargo. ,,Het idee is bijna hetzelfde als bij Uber en daarom vraag je jezelf af waarom niemand dit eerder heeft bedacht.”

Van den Boogaart werkt ruim twintig jaar in de wereld van post- en expresszendingen, onder meer met zijn bedrijven Business Mail Services en De Postontzorger. Met Just Cargo zoekt hij naar innovatieve manieren om de pakketbezorging met behulp van slimme technologie zoals de app sneller, flexibeler, efficiënter en goedkoper te maken.

Het systeem brengt vraag en aanbod op een simpele manier bijeen via de app. Bedrijven kunnen zich online aanmelden via de site of de app en aangeven dat ze een pakketje hebben dat bezorgd moet worden. Ze voeren de ophaallocatie en de specificaties van het pakket in, zoals gewicht en afmetingen. Het tarief voor de klant wordt meteen getoond. Aangesloten chauffeurs zien op hun app dat er een zending wordt aangeboden en binnen vijf minuten meldt zich iemand die beschikbaar is. De Just Cargo app meldt vervolgens dat de chauffeur onderweg is. Nadat het pakket is opgehaald wordt verder via de app aangegeven waar het zich bevindt, wanneer het is afgeleverd en of de ontvanger heeft getekend. Zo kunnen pakketten nog dezelfde dag worden bezorgd (sameday delivery).

Just Cargo screent de chauffeurs die zich aanmelden en eist een VOG-verklaring, maar in principe kan iedereen met meer dan twee jaar rijervaring en een APK-gekeurde auto met WA-verzekering meedoen. Chauffeurs zijn vrij om te rijden wanneer ze willen. Ze melden zich aan en af via de app. Wel vraagt Just Cargo dat ze gemiddeld vijf ritten of meer per week rijden.Momenteel verdienen veel 55-plussers wat bij via Just Cargo, maar Van den Boogaart ziet ook steeds meer jongeren die pakketjes willen bezorgen. In principe kan iedereen die vaak op de weg zit zich aanmelden voor Just Cargo.

Naarmate zich meer chauffeurs aanmelden wordt het landelijk netwerk groter en kunnen koeriersdiensten steeds voordeliger worden uitgevoerd. Daarnaast heeft het systeem een positief effect op het milieu, omdat het zoveel mogelijk gebruik maakt van ‘bestaande’ auto’s en autokilometers. “Ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief in een behoefte voorziet en de traditionele markt van koeriersdiensten kan doorbreken”, zegt Van den Boogaart. Voorlopig werkt de app alleen voor de pakketbezorging van bedrijven. Op de particuliere markt kan het gevraagde tarief nog niet concurreren met de bestaande manier van pakketbezorging.