Skip to content

Microsoft investeert miljard dollar in clouddiensten voor ngo’s en universiteiten

De cloud (bron: FreeImages.com/Eugene Lubomir)

Microsoft doneert de komende drie jaar voor een miljard dollar aan clouddiensten aan non-profitorganisaties en universiteiten. Het geld wordt beschikbaar gesteld via Microsoft Philanthropies, een initiatief waarmee Microsoft software gratis beschikbaar stelt aan non-profitorganisaties.

Dit heeft Satya Nadella, CEO van Microsoft, bekendgemaakt tijdens het World Economic Forum in Davos. Microsoft Philanthropies werkt bij het project samen met Microsoft Research en Microsoft Business Development. Nadella stelt dat Microsoft met deze stap zijn commitment onderstreept om (cloud)technologie in te zetten voor het aanpakken van de grote sociale problemen in de wereld en het stimuleren van wetenschappelijke vooruitgang.

Gratis of tegen gereduceerde tarieven beschikbaar

Non-profitorganisaties krijgen verschillende clouddiensten tot hun beschikking, waaronder Azure, Office 365, Power BI, CRM Online en Enterprise Mobility Suite. Deze zijn gratis of tegen sterk gereduceerde tarieven te gebruiken. Microsoft Research gaat het Azure for Research-programma verder uitbreiden, zodat meer onderzoeksprogramma’s bij universiteiten daar gebruik van kunnen maken. Tot slot werkt de Business Development-groep samen met Microsoft Philanthropies aan het uitbreiden van het Affordable Access Initiative. Dit is bedoeld om internet beschikbaar te maken in landelijke gebieden van ontwikkelingslanden.

Microsoft beschikt over verschillende programma’s gericht op non-profitorganisaties en universiteiten. Een voorbeeld is Microsoft Philanthropies, een nieuw initiatief dat voortbouwt op een lange traditie van het gratis beschikbaar stellen van software aan non-profitorganisaties. In Nederland ondersteunt Microsoft via het softwaredonatieprogramma TechSoup organisaties zoals Stichting Hematoom, Voedselbank Arnhem en vele andere. Het programma richt zich vooral op clouddiensten waarvan non-profitorganisaties gebruik kunnen maken. Naast Azure voor het inzetten van applicaties en het opslaan van data gaat het om de Enterprise Mobility Suite (EMS) voor het beheren van devices, applicaties en data, CRM Online voor relatiebeheer en de speciale versie van Office 365 voor non-profitorganisaties. Dit voorjaar komen deze diensten beschikbaar. Microsoft verwacht de komende drie jaar ongeveer zeventigduizend organisaties wereldwijd hiermee te helpen.

Gratis opslag- en rekenkrachtcapaciteit

Het Microsoft Azure for Research-programma levert gratis opslag- en rekenkrachtcapaciteit op Azure aan universiteiten die zo hun onderzoekswerk kunnen versnellen. Op dit moment maken al ruim zeshonderd researchprojecten op zes continenten gebruik van deze mogelijkheid. Doel is om het aantal projecten te verdubbelen. In Nederland werkt Microsoft onder andere nauw samen met dr. Nicola Bonzanni, onderzoeker in Bioinformatica en Genetica, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van het Azure for Research-subsidieprogramma en het Azure-platform voor zijn apps, maar ook voor zijn eigen start-up Enpicom. In zijn hoedanigheid van start-up is dr. Nicola Bonzanni ook verbonden aan het Microsoft Bizspark-programma bedoeld voor ondernemers.

Het derde programma richt zich op het zorgen voor connectiviteit in gebieden waar niet of nauwelijks nutsvoorzieningen zijn. Een voorbeeld is het TV White Spaces-project dat ervoor zorgt dat er in de landelijke gebieden in Kenia breedbandconnectiviteit is. Daarbij speelt zonne-energie een belangrijke rol. Dankzij connectiviteit is er in die gebieden toegang tot clouddiensten. Doel is om de komende tijd twintig van deze projecten te starten in ten minste vijftien landen.

Ngo-dag

Op 15 maart 2016 organiseert Microsoft Nederland een ngo-dag waarbij non-profitorganisaties kennis kunnen maken met ngo’s die al gebruik maken van technologie om meer impact te maken. TechSoup, de organisatie die de softwaredonaties in Nederland coördineert, zal hier eveneens bij aanwezig zijn. Heb je interesse in het bijwonen van deze dag, meld je dan aan via juliedew@microsoft.com.

Microsoft CEO Satya Nadella schreef een opinieartikel in de Financial Times en een blog waarin hij stilstaat bij hoe cloudtechnologie essentieel kan zijn bij het oplossen van ’s werelds grootste uitdagingen.

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.