SAP en Philips werken samen aan slimme straatverlichting

Philips en SAP gaan hun technologie gezamenlijk inzetten voor het creëren van slimme verlichtingssystemen voor smart cities. Het Philips-straatverlichtingssysteem CityTouch kan voortaan rechtstreeks communiceren met het SAP HANA in-memoryplatform. Op dat platform komt informatie uit allerlei sensoren samen. Steden krijgen zo een beter beeld van wat zich afspeelt en kunnen daarmee anticiperen op situaties, waarmee zij op kosten en energie kunnen besparen.

Het eerste project gaat van start in Buenos Aires. Philips vervangt daar 91.000 lantaarnpalen met LED-verlichting, beheerd door Philips' CityTouch. De Argentijnse hoofdstad kan via het SAP HANA-platform meer dan 700.000 objecten beheren, waaronder bruggen, bushaltes, gebouwen en parken. Daar valt nu dus ook straatverlichting onder.

Slimme verlichting

Iedere afzonderlijke lantaarnpaal is op afstand in- en uit te schakelen. Ook is de lichtsterkte regelbaar. Dankzij real-time en predictive analytics kan de stad zo de verlichting lokaal aanpassen aan omstandigheden en naar behoefte. Buenos Aires heeft daardoor zijn operationele efficiency verhoogd en meer dan 50 procent bespaard op energie- en onderhoudskosten.

Sean Patrick O'Brien, manager van SAP Future Cities, is enthousiast over de samenwerking. "We zijn verheugd dat we samen met Philips van Buenos Aires een smart city-pionier van Latijns-Amerika kunnen maken. Meer dan 4.000 stedelijke organisaties gebruiken SAP oplossingen. Met deze samenwerking kunnen we de levenskwaliteit van hun burgers verder verbeteren en energieverbruik terugdringen."

Enorme kansen

Bill Bien, SVP van Strategy en Marketing bij Philips: "Minder dan 1 procent van de wereldwijde straatverlichting is 'connected'. Er liggen dus enorme kansen om steden te helpen met het volgen van het voorbeeld van Buenos Aires. Samen met SAP kunnen we steden transformeren in smart cities en hen helpen met het aanpakken van behoeften veroorzaakt door stedelijke expansie en bevolkingsgroei."