Eredivisie Zeilen zet bigdataoplossing van SAP in

273129_h_ergb_s_gl

Onlangs is in Almere de Eredivisie Zeilen van start gegaan, een nieuwe landelijke zeilcompetitie voor clubs. In de eeuwenoude strijd met de rauwe krachten der natuur speelt geavanceerde technologie tegenwoordig een grote rol. De Eredivisie Zeilen maakt voor het eerst gebruik van een data-analysesysteem dat het Duitse IT-bedrijf SAP speciaal voor de zeilsport ontwikkelde. De techniek helpt niet alleen de zeilers, maar brengt de sport ook beter in beeld bij het publiek. 

Big data zijn niet meer weg te denken uit de sport. De Duitse nationale voetbalploeg heeft haar wereldtitel in 2014 volgens teammanager Oliver Bierhoff mede te danken aan de data-analysetechnologie van SAP, dat onder meer ook actief is in het tennis, de paardensport en de Formule 1. In het zeilen is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee.

Complex

“Zeilen is een ongelooflijk complexe sport. We verzamelen data met GPS-sensoren op de boten en windmeters op het water. Op die manier kunnen we real-time laten zien wat er gebeurt”, vertelt Jan-Willem de Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. “Die informatie is nuttig voor de zeilers, de organisatoren van de wedstrijden en het publiek.” 

Het SAP systeem maakt gebruikt van Internet of Things (IoT) met sensoren die de coördinaten en de snelheid van de boten registreren. Daarnaast verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours.

Zeilers maken tijdens de races geen gebruik van de data, omdat de intensiteit van de wedstrijd daar geen ruimte voor biedt. Maar met behulp van de data kunnen coaches de zeilers tussen de wedstrijden door wel van waardevolle informatie voorzien.

Slimmere keuzes

“Tijdens de Extreme Sailing Series ontdekten we op basis van de data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start”, aldus De Koster. “Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.”

Voor het publiek, de commentatoren en de deelnemende teams bieden de data die per direct beschikbaar zijn juist tijdens de wedstrijd een schat aan informatie. Simon Keijzer, directeur bij Eredivisie Zeilen: “Vaak is het tijdens een wedstrijd moeilijk te zien welke boten er voor of achter liggen. Boten hanteren vaak verschillende tactieken. De een neemt bijvoorbeeld een ruimere koers om een boei heen om snelheid te behouden en een ander offert snelheid op voor een kortere route. Met de SAP technologie kunnen we dat soort keuzes en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken.”

 
Meer over
Lees ook
Cegeka Data Solutions van start in Nederland

Cegeka Data Solutions van start in Nederland

De integratie van de in mei 2020 door Cegeka overgenomen dataspecialist Finavista is voltooid. Per 1 maart gaat Finavista verder als Cegeka Data Solutions, waarin alle data-gerelateerde activiteiten van Cegeka in Nederland zijn gebundeld.

Dassault Systèmes continueert omzet- en winstgroei in vierde kwartaal en fiscaal jaar 2020

Dassault Systèmes continueert omzet- en winstgroei in vierde kwartaal en fiscaal jaar 2020

Het bedrijfskritische belang van het Dassault Systèmes platform is het meest zichtbaar in de Life Sciences-markt, waar in 2020 een meerderheid van de klinische tests voor COVID-19 zijn uitgevoerd met MEDIDATA-oplossingen.

JADS onderzoekt data science en ondermijnende criminaliteit in nieuw Centrum voor de studie van Ondermijning

JADS onderzoekt data science en ondermijnende criminaliteit in nieuw Centrum voor de studie van Ondermijning

De Provincie Noord-Brabant, Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, Gemeente Tilburg en het Strategisch Beraad Ondermijning vestigen het JADS Centrum voor de studie van Ondermijning. Binnen het Centrum zal onderzocht worden hoe data science kan helpen meer grip te krijgen op het probleem van ondermijnende criminaliteit in Nederland.