Nederland ICT uit grote twijfels over nut en noodzaak van uitbreiding aftapbevoegdheden

Nederland ICT maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van het voorstel voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv). Nederland ICT heeft grote twijfels over het nut en de noodzaak, de transparantie, proportionaliteit en de reikwijdte van de wet. Ook zet de brancheorganisatie van de ICT-sector vraagtekens bij de toerekening van kosten, de praktische uitvoerbaarheid en het juridisch toetsingskader van de nieuwe bevoegdheden, en daarmee het draagvlak voor een dergelijk ingrijpend wetsvoorstel.

De nieuwe wet geeft de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de bevoegdheid tot massale interceptie van kabelgebonden communicatie. Nederland ICT vreest dat de eisen in het wetsvoorstel zullen leiden tot grotere onzekerheid en meer financiële druk voor het bedrijfsleven, wat innovatie onder druk kan zetten. Daarnaast waarschuwt Nederland ICT dat de nieuwe bevoegdheden de betrouwbaarheid en integriteit van de dienstverlening onder druk zetten. Burgers en bedrijven kunnen hierdoor het vertrouwen in ICT verliezen, waardoor het internationale imago van Nederlands als Digitale Delta van Europa zal verslechteren.

Meer draagvlak bij burgers en bedrijven

Nederland ICT vraagt de minister het voorstel in de huidige bewoordingen te heroverwegen en samen met de sector na te denken over een wetsvoorstel dat op meer draagvlak bij burgers en bedrijven kan rekenen.

De branchevereniging vraagt de minister in overleg met zijn collega's van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken om:

  • Een gedegen onderbouwing van nut en noodzaak van een dergelijk ingrijpend wetsvoorstel
  • Een voorstel voor hoe er in de toekomst op een transparante wijze inzicht gegeven wordt in de reikwijdte van de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de wijze waarop deze hun taak uitoefenen. Hiermee wil Nederland ICT voorkomen dat burgers en bedrijven het vertrouwen verliezen in de integriteit van hun data, het internet en de digitale economie als geheel.
  • Een analyse van het effect dat het wetsvoorstel zal hebben op de positie van Nederland als vestigingsplaats voor het (ICT)-bedrijfsleven en als Digitale Delta binnen Europa.

Voorstel voor een financieel toetsingskader

Daarnaast wil Nederland ICT dat de kosten verbonden aan het aftappen altijd via de Rijksbegroting lopen. Dit zorgt voor democratisch toezicht op de kosten en dwingt inlichtingen- en veiligheidsdiensten door financiële overwegingen hun activiteiten scherp en doelgericht in te zetten. De proportionaliteit is hierdoor volgens Nederland ICT beter geborgd.

De volledige reactie van Nederland ICT op de consultatie rond de Wiv is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
ACM maakt einde aan ‘routerdwang’

ACM maakt einde aan ‘routerdwang’

Met ingang van 28 januari 2022 mogen consumenten en bedrijven in Nederland zelf hun modem kiezen en zijn hiermee niet meer afhankelijk van hun internetprovider. Ongeacht het type aansluiting (DSL, kabel, glasvezel, mobiel) kunnen consumenten dan zelf beslissen of zij een apparaat van de provider willen gebruiken of een eigen modem willen aansluite1

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Nieuwe beleidsregel “Handhaving Besluit Eindapparaten” legt basis voor vrije keuze internetapparatuur in Nederland

Gisteren werd het officieel: in de toekomst hebben particulieren en bedrijven in Nederland het wettelijke recht om zelf te bepalen welke apparatuur zij gebruiken voor hun internettoegang. Aan de publicatie van de nieuwe beleidsregel "Handhaving Besluit Eindapparaten" ging jarenlang getouwtrek vooraf over het zogenaamde netwerkaansluitpunt.

Onderzoek Jimdo: 37 procent van mkb  bouwt geen bedrijfswebsite vanwege gebrek aan technische kennis

Onderzoek Jimdo: 37 procent van mkb bouwt geen bedrijfswebsite vanwege gebrek aan technische kennis

Meer dan een derde van de zzp’ers en mkb-bedrijven in Nederland (37 procent) die nog geen bedrijfswebsite heeft, denkt dat ze hiervoor te weinig technische kennis hebben. 32 procent van de respondenten geeft aan door een gebrek aan tijd geen website (laten) maken. Van de zzp’ers en mkb’ers met een website noemt 89 procent een website essentieel vo1