Technologie achter Bitcoin maakt roboteconomie mogelijk

1396955_49065589

Het Verkenninginstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti presenteert het derde rapport in de vierluik van trendrapporten over disruptie*. Dit rapport heeft de titel ‘De sterkste schakel’. De trendwatchers van VINT schetsen de mogelijkheden van blockchain: een platform, vergelijkbaar met internet, dat zonder eigenaar en in een volledig transparante opensource-omgeving fungeert als een ‘digitale toezichthouder’ voor een betrouwbare, alternatieve digitale economie. De Bitcoin-munt is de eerste applicatie die al enige tijd op dit platform draait. Het derde disruptierapport van VINT geeft een inkijk in tal van disruptieve innovaties die blockchain mogelijk maakt. Zo voorziet VINT dat robotorganisaties – organisaties die machines onderling zaken laten regelen – daarbij een belangrijke rol gaan spelen. Het rapport werd gepresenteerd tijdens het Nationaal Bitcoin Congres waarop de disruptieve potentie van blockchain en Bitcoin centraal staan.

Blockchain is een gedecentraliseerd en volledig transparant systeem zonder eigenaar dat werkt met geavanceerde cryptografie, vandaar dat blockchain ook wel wordt aangeduid met ‘cryptoplatform’. “Waar in de traditionele economie ‘trusted parties’ als banken, notarissen en andere toezichthouders transacties controleren, gebeurt dat straks in de crypto-economie door de ‘digitale toezichthouder’ blockchain. Met de inzet van dit platform ontstaat een zogenaamde frictieloze economie waarbinnen mensenwerk vervangen wordt door volledig geautomatiseerde processen. Dat kost minder geld en sluit zwakke schakels - single points of failure - uit”, zegt Menno van Doorn, directeur van VINT.

Het rapport beschrijft mogelijkheden van het blockchain-platform in drie opeenvolgende versies van de crypto-economie. In crypto-economie 1.0 staat de Bitcoin-munt centraal. Bij de beschrijving van crypto-economie 2.0 gaat het rapport in op toepassingen, zoals slimme contracten en slimme producten die het economisch verkeer versoepelen. Of anders gezegd, verspillingen worden weggenomen. ‘De sterkste schakel’ geeft vervolgens een diepere inkijk in crypto-economie 3.0. Hier komen onder andere robotorganisaties aan bod.

Een recent voorbeeld is de slimme W9000 wasmachine van Samsung die op blockchain kan worden aangesloten. Via microbetalingen worden volledig geautomatiseerd afspraken geregeld met onderhoudsmonteurs, of betalingen aan de energiemaatschappij gedaan. Op een vergelijkbare manier kunnen slimme producten in de toekomst volledig zelfstandig opereren.

Volgens Menno van Doorn is blockchain zeker niet alleen van toepassing op de financiële sector. “Dit cryptoplatform heeft de potentie om alle facetten van onze samenleving radicaal te veranderen. Iedere organisatie heeft te maken met waardetransacties. Al deze bedrijven en instellingen kunnen door blockchain veroorzaakte disrupties verwachten binnen hun marktsegment. Het huidige Bitcoin-protocol staat nog in de kinderschoenen, zoals de internetprotocollen HTTP en SMTP dat destijds waren bij de introductie van het wereldwijde web. Maar in tegenstelling tot de eerste dagen van het internet, heeft nu iedereen met de smartphone een supercomputer op zak. Daarom zal digitale disruptie anno 2015 sneller gaan dan ooit.”

Jaap Bloem, Menno van Doorn, Sander Duivestein, Thomas van Manen en Erik van Ommeren zijn de auteurs van deze notitie ‘De sterkste schakel’- Blockchain: cryptoplatform voor een frictieloze economie.

*De definitie van disruptieve innovatie is een technologie die lang onder de radar blijft, maar dan ineens overal opduikt en de markt overhoop gooit.

 
Meer over
Lees ook
De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

Worldfavor, het wereldwijde platform voor het raadplegen en delen van ESG-data, introduceert de CO2e Emission Calculator. Deze tool biedt bedrijven en investeerders essentiële data over de scope 3-emissies van hun leveranciers en portefeuillebedrijven. Zo geeft Worldfavor ze een compleet beeld van hun klimaatimpact om vervolgens slimme maatregelen1

Normative zorgt voor nauwkeurigere CO2-rapportage in 2023

Normative zorgt voor nauwkeurigere CO2-rapportage in 2023

In 2023 zullen veel bedrijven voor het eerst hun CO2-uitstoot rapporteren. Om deze emissies te kunnen melden, moet een bedrijf ze eerst berekenen, een proces waarbij activiteiten en aankopen worden afgezet tegen de daaruit resulterende CO2-uitstoot. Dit is vooral lastig te realiseren in de waardeketen, omdat het hier lastig kan zijn om alle data t1

Cloud- en tech-bedrijven sterk in opmars binnen IT-branche

Cloud- en tech-bedrijven sterk in opmars binnen IT-branche

De IT-branche behoort tot de snelst groeiende branches in Nederland, en is daarnaast een belangrijke facilitator van de digitalisering in andere sectoren. Desondanks is nog weinig data beschikbaar over de grootte en economische impact van bedrijven die in de branche en onderliggende subbranches actief zijn. Onderzoeksbureau Panteia, verrichtte daa1