Tien oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data

141208-Denktank-Eindpresent

door Leonie Blom |
 
Op maandag 8 december 2014 was het dan eindelijk zo ver: het Eindrapport van de Nationale DenkTank 2014 werd gepresenteerd. De tien oplossingen voor maatschappelijke impact met Big Data zijn een feit. Het rapport en de oplossingen zijn ook online terug te vinden.

De middag startte regenachtig, waardoor veel gasten verregend te Oude Lutherse Kerk in Amsterdam betraden. Eenmaal binnen was het warm en knus, en stonden de oplossingen al op grote posters in de zaal. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Lars Sørensen namen de deelnemers van de Nationale DenkTank 2014 ons mee in de wondere wereld van de data. Verzamelen, koppelen, analyseren, interpreteren, voorspellen, diagnosticeren; je blijkt er een hoop mee te kunnen!

De oplossingen werden gepresenteerd in vier verschillende blokken: bewustzijn, waarde, randvoorwaarden en dagelijks leven. Aangezien uit analyses van de DenkTank is gebleken dat 81% van de Nederlanders niet weet wat Big Data is, is er nog een hoop werk aan de winkel om Nederland hier bewust van te maken. In dit kader zijn er de oplossingen ‘Hack je Hokje’, een plug-in voor je browser waarmee je kunt internetten vanuit een ander profiel, en ‘DataWijzer’, algemene voorwaarden en cookie-verklaringen gevat in vier simpele icoontjes.

In het blok waarde werden de oplossingen gepresenteerd die de Nederlandse economie de meeste waarde kunnen opleveren. Zo is er ‘Op weg met Dataverkeer’, een applicatie die aan de hand van data uit sensoren in voertuigen inzicht in de verkeersdynamiek, kwaliteit van infrastructuur en individueel rijgedrag kan verschaffen. Het ‘Algemeen GezondheidsDossier’ (AGD) biedt een completer zorgprofiel doordat je ook zelfgemeten data van bijvoorbeeld wearables of gezondheidsapps kunt toevoegen aan je medische dossier. ‘Buurt in Beeld’ biedt tot slot een app die sociale wijkteams helpt om jeugdproblematiek in kaart te brengen door verschillende databronnen aan elkaar te koppelen.

De randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden om Big Data tot een succes te maken in Nederland, heeft de Nationale DenkTank eerder beschreven tijdens de analysefase. Deze randvoorwaarden zijn het ontbreken van een cultuur van datadelen, het gebrek aan datatalent, en het gebrek aan datagedreven besluitvorming. Deze drie obstakels worden beslecht in de oplossingen ‘Datalogus’ (een data-catalogus), ‘Big Data Academy’ (een specialisatietraject op het gebied van Big Data) en ‘Pacmed’ (een plug-in voor huisartsen waarin de ervaringen van duizenden huisartsen worden verwerkt zodat de huisarts meer evidence-based zorg kan leveren).

In de laatste categorie, dagelijks leven, vinden we de oplossingen met directe invloed op ons dagelijks leven. Hierin vinden we de Flexibus, datagedreven openbaar vervoer dat inspeelt op de actuele vraag van de reiziger door real-time routeoptimalisatie, en de BuurtBuddy, een app die flexibel vrijwilligerswerk faciliteert door op een vrijblijvende manier zorgbehoefte en aanbod real-time aan elkaar te koppelen.

Het Eindrapport is uitgereikt aan Bas Eenhoorn (Nationaal Commissaris Digitale Overheid), Sander Klous (hoogleraar Big Data Ecosystemen) en Hans Peters (directeur NS Reizigers), en werd daarna aan het hele publiek uitgedeeld. Het Eindrapport is online te lezen en ook als hardcopy te bestellen.

Leonie Blom is pers- en communicatiemedewerker bij de Nationale DenkTank

(foto's: Haalbeeld Fotografie)