Skip to content

Wie zijn het griezeligst…..hackers of …… HALLOWEEN spoken en monsters?

door Giovanni Verhaeghe |

Halloween, een gestaag groeiend fenomeen in de lage landen waarbij heksen, spoken, monsters in alle maten en kleuren verschijnen op de laatste dag van oktober. Verkleedpartijen, Halloween routes met “trick or treat”, het vertellen van angstaanjagende verhaaltjes, het zijn allemaal onderdelen van een „griezelig” Halloween gebeuren. Deze laatste dag van de maand is tevens ook de afsluiting van “national cyber security month. Jaagt cybersecurity ons ook zoveel “angst” als Halloween aan?

De volgende hacker voorbeelden zijn zo huiveringwekkend dat Halloween met al haar spoken en heksen, compleet In het niet verdwijnt. Deze verhalen zijn echt gebeurd en doen de rillingen over je lijf lopen

Het spook: Je leven wordt letterlijk en figuurlijk overgenomen.

Tom, een normale man met een normale baan en een normaal bestaan krijgt plotseling een kostbare harp bezorgd. Een harp die hij zeker niet besteld heeft.  MAAR, de bezorgdienst toont aan dat hij…ongelijk heeft. Tevens wordt Tom gebeld door een prachtig hotel in Londen dat een reservering heeft op zijn naam. Heerlijk natuurlijk ware het niet dat hij die reservering niet heeft gemaakt en er dus ook niet voor wil betalen. Wat is er aan de hand?

Dankzij een vriendschapsverzoek op Facebook, een phishing e-mail en informatie gevonden op het internet, heeft een spook, een vreemde, de identiteit van Tom overgenomen. Deze vreemde    geniet van alle lusten…..en geeft de lasten, correct ja aan Tom. Tom dacht dat hij spoken zag maar cybercrime is griezelig echt.

Het monster: De onveilige wereld  van ziekenhuizenapparatuur  en software

Je moet geoperereerd worden, op zich geen pretje en je bent in gedachten bezig met je herstel. God verbiede dat je je ook nog eens zorgen moet gaan maken over apparatuur die van buitenaf gehackt kan worden en alles manipuleert en/of stil legt.

Of dat er ingebroken kan worden in je electronische patientendossier, de hacker je diagnose verandert waardoor artsen je de verkeerde medicijnen toedienen.

NACHTMERRIE. Hier kan geen Halloween tegenop.

Een onderzoeker heeft twee jaar lang een groep ziekenhuizen onderzocht op veiligheid van apparatuur en software. De bevindingen waren uitermate beangstigend. Van defibrillators, morfinepompjes tot ijskasten die drugs of bloed bevatten; alles is te hacken en te manipuleren. Dit zijn monsterlijke gedachten. Je volgende bezoek aan een ziekenhuis ga je zeker met andere ogen bekijken.

Giovanni Verhaeghe is Director Corporate Strategy and IPR bij VASCO Data Security

Giovanni Verhaeghe is Director Corporate Strategy and IPR bij VASCO Data Security

Onze wereld wordt steeds digitaler. Daardoor nemen ook de mogelijkheden van hackers toe om te vervalsen, manipuleren, frauderen en kwaad aan te richten. Veiligheid, en nu ook digitale veiligheid, is een belangrijk goed en een onderdeel van onze primaire levensbehoeften. Wat kan ieder voor zich doen? Heel simpel: realiseren dat statische paswoorden uit den boze zijn. Sterke authenticatie is noodzakelijk om deze cybersecurity geesten, spoken en monsters letterlijk en figuurlijk de kop in te drukken.

Laat 31 oktober middernacht het moment zijn waarbij ieder persoon start met het verbeteren van hun eigen veiligheid door sterke authenticatie op zijn of haar eigen leven toe te passen.

1 November is het Allerheiligen, we eren onze doden. Maar laten we EEN uitzondering maken, deze cyberlijken. Dat we snel lering kunnen trekken uit deze monsterverhalen en gezamenlijk gaan voor een veiligere, digitale wereld door het persoonlijk gebruik van sterke authenticatie.

 

 

 

 

 

5 Comments Post a comment

Reposts

  • Kurt Callaert
  • Racewarm
  • John Gunn
  • VASCO Data Security
  • ellen minkels

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.