Kopzorgen

PDU-Colors3

door Robbert Hoeffnagel |
 

Uit onderzoek onder Europese ICT-managers in opdracht van Colt Technology Services - een aanbieder van telecom- en datacenter-diensten - blijkt dat de complexiteit rond de strategische planning van de datacenter-infrastructuur bedrijven grote zorgen baart. Steeds meer ICT-managers zien door de bomen het bos niet meer. Als gevolg hiervan besteden zij onevenredig veel tijd aan deze planning. Uit het rapport blijkt dat 90 procent van alle ICT-managers zich zorgen maakt over de datacenter-planning en dat deze zorgen van invloed zijn op hun werk. Meer dan de helft (54 procent) zegt meer tijd aan de planning te besteden dan eigenlijk zou moeten. 

Security vormt hierbij de belangrijkste bron van zorg. 64 procent van de respondenten noemt de beveiliging als het belangrijkste aandachtspunt tijdens de planning van de datacenter-infrastructuur. Beveiligingsincidenten als gevolg van een computervirus of een aanval op het netwerk baren de grootste zorgen (36%). Wat de zorgen rond de beveiliging betreft, komen menselijke fouten echter op de eerste plaats (28 procent).

Interessant aan dit onderzoek is dat ICT-managers bij het plannen van datacenter-projecten eigenlijk nauwelijks meer onderscheid maken tussen de ICT-infrastructuur en de technische infrastructuur. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij dat punt van beveiliging. Antivirus, IT-security, toegangsbeveiliging - het zijn op zich gescheiden onderwerpen, maar voor veel ICT-managers grijpen al dit soort aspecten op elkaar in.

Wat betekent dit voor de aanbieders van producten en diensten voor de technische infrastructuur van datacenters? Ik denk dat de belangrijkste conclusie moet zijn dat we de fysieke infrastructuur niet meer als een op zichzelf staand gedeelte van het datacenter mogen beschouwen. Projecten die worden aangepakt zonder dat er sprake is van een goede kennis van wat gepland staat op de ICT-laag van de faciliteit zijn gedoemd te mislukken. Waar we dus al eerder zagen dat een trend als DCIM eigenlijk zou moeten uitgroeien tot een integraal onderdeel van een bredere discipline die we maar even ‘datacenter management’ zullen noemen en die dus ook het beheer van de ICT-laag in zich draagt, gaan we ook steeds meer op weg naar een ontwerp- en bouwfilosofie waarbij infra en ICT volledig met elkaar geïntegreerd zijn. Daarmee staan niet alleen ICT-managers met hun datacenterplanning voor een stevige uitdaging, maar ook onze industrie. Want bent u zonder kennis van ICT eigenlijk nog wel een gesprekspartner voor veel ICT-afdelingen?

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur/uitgever van DatacenterWorks