Vergroot de grip op uw datacenter - maar hoe doet u dat?

datacenter

door Robbert Hoeffnagel |
 

DCIM is hot. Er gaat geen dag voorbij of we zien in de vakmedia berichten over nieuwe pakketten, nieuwe samenwerkingen en - niet onbelangrijk natuurlijk - nieuwe datacenters die met deze tools aan de slag gaan. Met ‘datacenter infrastructure management’ willen datacenter managers het beheer van hun datacenter verbeteren. Het is echter nog maar de vraag of dat gaat lukken. Want wat is DCIM nu eigenlijk precies? Welk probleem proberen we hiermee op te lossen? En lukt dat eigenlijk wel?

Bij DCIM draait het om - de kreet zegt het al - infrastructure management. Maar over welke infrastructuur hebben we het eigenlijk? De technische of fysieke infrastructuur? Met andere woorden: de installaties die zorgen voor power, koeling en dergelijke? Of hebben we het over de IT-infrastructuur en dus de servers, storage-apparaten en switches? Draait het wellicht om beide? Speelt de applicatie-infrastructuur in het datacenter hierbij een rol? Of gaan we nog een stap verder en kijken we ook naar de business-processen die met deze applicaties worden ondersteund?

Wie verantwoordelijk is voor de technische infrastructuur van een datacenter ziet DCIM als beheertool voor power, koeling, security, brandblussing en dergelijke. Maar denken we dan niet erg inside-out? Want die technische infrastructuur maakt onderdeel uit van een groter geheel. Willen we outside-in kijken, dan moeten we dus eigenlijk op de stoel van de business gaan zitten. Zij is immers de uiteindelijke opdrachtgever van zowel de IT-afdeling als het datacenter. Het zijn hun business-processen die met IT worden gefaciliteerd en die IT-laag van het datacenter heeft weer een fysieke infrastructuur nodig om te kunnen functioneren.

Met DCIM kunnen we de fysieke infralaag in het datacenter beheren, maar dat is dus duidelijk niet genoeg. Op z’n minst hebben we een beheer nodig van het complete datacenter. Anders gezegd: we moeten dus naar een koppeling tussen DCIM en IT-service management. Waarbij deze laatste kreet staat voor het beheren van de IT-laag van het datacenter. Integratie is eigenlijk een beter woord dan koppeling, want aan eenvoudige interfaces hebben we niet genoeg. Als we redeneren vanuit de beschikbaarheid van business-processen, dan realiseren we ons direct dat de IT-laag en de fysieke infralaag in een datacenter zeer nauw met elkaar verweven zijn. Een probleem met een PDU (power distribution unit) in een computerzaal levert niet alleen een tijdelijk probleem met de stroomvoorziening op, maar beïnvloedt natuurlijk ook de beschikbaarheid van een IT-apparaat en de applicaties die daar afhankelijk van zijn. En zo’n applicatie ondersteunt ook weer een business-proces.

We zullen dus moeten groeien naar een beheeraanpak waarbij we van twee ‘views’ gebruik kunnen maken. De eerste is de operationele view. Wanneer zich een storing of incident in de technische infrastructuur van het datacenter voordoet, moeten we per direct inzicht hebben in de vraag welk business-proces hierdoor ‘geraakt’ wordt. Dat weten we als we een goed overzicht hebben van de afhankelijkheden tussen technische infra, IT-infra en business-infra. Maar we willen ook andersom kunnen kijken. Van welke IT-apparatuur, technische infrastructuur-componenten en welke IT-applicaties is een bepaald business-proces nu eigenlijk afhankelijk?

Op die manier kunnen we het beheer van het datacenter verder professionaliseren. Doordat we een goed inzicht hebben in de afhankelijkheden tussen alle installaties, hardware-systemen en applicaties. Maar omdat we dan goed kunnen vaststellen waar we meer zekerheden willen inbouwen. Bijvoorbeeld door bepaalde componenten of systemen redundant uit te voeren. Of misschien zelfs wel drievoudig.

DCIM is de ontbrekende schakel in dit proces om een goede grip op de beschikbaarheid en de prestaties van het datacenter te krijgen. Tot nu toe wordt DCIM nog vaak in relatie gebracht met duurzaamheid, maar dat is maar een deel van het verhaal. Zoals zo vaak bij IT- en datacenteronderwerpen spelen de zakelijke belangen een minstens zo grote rol.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks

 
Lees ook
Verklein uw investeringen, uitgaven en CO2-footprint met DCIM

Verklein uw investeringen, uitgaven en CO2-footprint met DCIM

door Rogier den Boer | De druk op datacenters neemt enorm toe. Trends als cloud computing, mobility en het Internet of Things zorgen voor een sterk groeiend dataverkeer. Veel datacenters zien zich genoodzaakt tot het doen van grote investeringen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Tegelijkertijd rijzen de energiekosten de pan uit. Hoe krijg1

Wanted: startups voor het datacenter

Wanted: startups voor het datacenter

door Robbert Hoeffnagel |  Het datacenter heeft behoefte aan startups. De technische infrastructuur van het datacenter - zeg maar: power, koeling, en dergelijke - wordt in feite gedomineerd door grote aanbieders. Innovatie gaat hierdoor met relatief kleine stapjes. Wil het datacenter de ontwikkelingen op het gebied van IT kunnen bijhouden, d1