Skip to content

Worden datacenters het nieuwe exportsucces van Nederland?

door Robbert Hoeffnagel |
 

In Nederland is ongelooflijk veel kennis van en ervaring met datacenters aanwezig. Niet voor niets noemt het Europese PEDCA-project Nederland als een van de drie landen die het meest geschikt zijn om hun datacenterkennis te exporteren. Maar dan moeten we onze kennis wel gaan bundelen. Lukt dat, dan lijkt voor ons land – na branches als water en landbouw – een nieuw exportsucces in de maak.

Onlangs was ik op de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik was op bezoek bij het Big Data Expertisecentrum dat momenteel door deze onderwijsinstelling wordt opgezet. Het idee hiervoor is afkomstig van Eric van Tol, een ondernemer uit de IT-sector die tevens als director aan de Fontys Hogeschool is verbonden. De man zit als een soort spin in het web in de Nederlandse Big Data-wereld. Hij komt over de vloer bij tal van universiteiten, is de zogeheten ‘Aanjager’ van het ICT-doorbraakproject Big Data van EZ, praat dagelijks met bedrijven die met Big Data aan de slag zijn en heeft uitgebreide contacten met de onderzoekswereld op dit gebied.

Eric kwam al snel tot de conclusie dat er in Nederland enorm veel kennis is op het gebied van Big Data. Daar schort het niet aan. Het is alleen enorm versnipperd. Vandaar zijn idee van een expertisecentrum. Het doel is om hierin zoveel mogelijk kennis en ervaring te bundelen en beschikbaar te stellen.

In de wereld van computerruimtes en datacenters zitten we in feite met hetzelfde probleem. We beschikken in dit land ‘met z’n allen’ – zoals dat zo mooi heet – over heel veel kennis en ervaring. Het is alleen enorm versnipperd. Er zijn wat activiteiten die wellicht kunnen helpen om tot bundeling van kennis te komen. De NEN-commissie die de praktijkrichtlijn heeft opgesteld, heeft uiteraard veel info verzameld. Het PEDCA-project probeert de best practices in ons land in kaart te brengen. IT Room Infra groeit stapje-voor-stapje uit tot branchevereniging, maar beschikt (nog) niet over een kennisbibliotheek. En bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden is een ‘kenniscentrum’ in voorbereiding, maar dat lijkt vooral een klein onderdeel te zijn binnen de minor ‘utiliteit’.

Robbert columnVan een volwaardig expertisecentrum zoals de Fontys Hogeschool deze nu rond Big Data uit de grond stampt is in de Nederlandse datacenterwereld geen sprake. Ik denk dat daar verandering in moet komen. De Nederlandse kennis van het ontwerpen, bouwen en exploiteren van datacenters staat op een kwalitatief hoog niveau. We moeten al die kennis en kunde echter gaan bundelen. Zodat we de kwaliteit van het – zeg maar – product dat onze branche levert nog verder omhoog kan. Een product dat bovendien zeer geschikt is om te exporteren. Nederland is niet alleen goed in landbouw of watermanagement. Ook onze datacenter-expertise zou wel eens een uitstekend exportproduct kunnen zijn. Maar dan moeten we wel aan de slag met het creëren van de kennisinfrastructuur die ook de Nederlandse waterbranche of de landbouwsector zo succesvol heeft gemaakt.

Als ik om mij heen kijk in de datacenter-wereld zie ik bovendien voldoende kandidaten die als lector en trekker van een Datacenter Expertisecentrum prima geschikt zouden zijn. Wie durft het aan?

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks

 

One Comment Post a comment
 1. Beste Robbert,
  Lijkt me een goed plan om de kennis die we hebben te exporteren. Nederland is een exportland bij uitstek, toch!
  Onze ervaring met 100% indirecte vrije koeling en compressieloos koelen van een datacenter willen we best delen.
  Groet,
  Jack Quadflieg
  JAEGGI Hybridtechnologie AG

  maart 5, 2014

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.