Slimme camera's helpen bedrijfsprocessen te optimaliseren

PDU-Colors3

door Henk Schotman |

Bij camera's denken de meeste mensen het eerste aan beveiliging en toezicht. Begrijpelijk omdat ze daar het meest zichtbaar worden ingezet. Minder bekend zijn de toepassingen waar slimme camera's worden gebruikt om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Met slim bedoelen we hier hoge resolutie IP-camera's die niet alleen beelden opnemen, maar ook geluiden en de omgevingstemperatuur kunnen detecteren. Door de toevoeging van sensoren en software kunnen camera's binnen steeds meer bedrijven managers helpen om hun processen te optimaliseren, of machines onbemand te laten produceren.

Zo gebruikt de producent van aluminiumoxide Almatis een IP-camera om 24/7 in de gaten te houden dat een roterende oven van 1500 tot 1700 graden niet onverwacht uitvalt door materiaalophoping. Dezelfde soort camera's worden ook gebruikt om ophopingen van pakketten op transportbanden in de logistiek te voorkomen, of de materiaaltoevoer naar machines te verbeteren en om bezoekersaantallen in winkels te tellen. Uiteraard moeten camera's voor productietoepassingen tegen zwaardere omgevingsinvloeden bestand zijn (o.a. IP65 gekeurd) dan in de retail.

Henk Schotman is Business Development Manager Benelux van Mobotix

Door een warmtesensor toe te voegen zijn bijvoorbeeld (verse) producten tijdens hun productieproces en vervoer naar het verkooppunt continu visueel en conditioneel te monitoren. Dan is de camera een visuele track & trace oplossing met temperatuurcontrole. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van een trilling- of vochtigheidsensor. Het aantal bedrijfsmatige toepassingen van IP-camera's neemt tevens toe door steeds uitgebreidere videosoftware. Zoals het herkennen van allerlei objecten, of voertuigen op basis van hun kenteken en uiteraard ook mensen, zoals iedereen uit de beveiligingswereld al kent. Camera's die zijn uitgerust met een eigen processor en interne opslagcapaciteit, zoals van de Duitse fabrikant Mobotix, kunnen niet alleen waarnemen en alarmeren, maar ook meetgegevens analyseren voor gebruik in managementapplicaties. Wie zich in de techniek verdiept, merkt al snel dat slimme IP-camera´s steeds meer overeenkomsten vertonen met tablets en smartphones. Ze bevatten namelijk een hoge resolutie lens, processor, geheugen, software en accessoires in een compacte behuizing. Wie die overeenkomsten in de gaten houdt, ontdekt al snel nieuwe innovatiekansen.