Skip to content

Wanted: startups voor het datacenter

door Robbert Hoeffnagel |

 

Het datacenter heeft behoefte aan startups. De technische infrastructuur van het datacenter – zeg maar: power, koeling, en dergelijke – wordt in feite gedomineerd door grote aanbieders.

Innovatie gaat hierdoor met relatief kleine stapjes. Wil het datacenter de ontwikkelingen op het gebied van IT kunnen bijhouden, dan hebben we echter veel meer snelheid nodig.

Onlangs mocht de redactie van DatacenterWorks tijdens de DatacenterDynamics-congres in Amsterdam een paneldiscussie hosten. Naast onderwerpen als DCIM (datacenter infrastructuren management) en de eisen die onder invloed van nieuwe delivery-modellen als cloud aan de technische infrastructuur van het datacenter gesteld moeten worden, was ook een deel van de discussie gericht op startups. Nu kent de datacenterinfrastructuurbranche relatief weinig startups. Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren een opmerkelijk aantal nieuwe spelers zien komen op het gebied van DCIM, koeling en – opvallend genoeg – ook op het gebied van PDU’s (poer distribution units), maar de golf aan startups die met enige regelmaat over de IT-sector rolt, dat kennen we niet in deze sector.

D8A_3404a

Nieuwe aanbieders van DCIM zijn veelal niet echt startups. Vaak gaat het om bedrijven die of hun bestaande monitoring-software van een nieuw marketingsausje lijken te hebben voorzien of het gaat om aanbieders die hun voorheen voor industriële toepassingen bedoelde managementprogrammatuur nu ook voor datacenters beschikbaar maken. Echt radicaal nieuwe manieren om tegen het beheren van de technische infrastructuur van een datacenter aan te kijken zien we tot nu toe nauwelijks.

Op het gebied van koeling gebeuren wel leuke dingen. Neem de oplossingen voor vrije luchtkoeling van bijvoorbeeld profITbox of de geraffineerde manier waarop Jaeggi in combinatie met warmte- en koudebronnen bij Equinix aan de slag is gegaan. Vaak gaat het hierbij echter vooral om engineering waarbij op maat van een klant een oplossing wordt uitgewerkt. Van een kant-en-klaar product is lang niet altijd sprake. Innovatief zijn dit soort oplossingen echter wel degelijk.

PDU’s spreken kennelijk nogal wat engineers tot de verbeelding. We hebben inmiddels gezien hoe het toevoegen van een USB-poort (Raritan) tot nieuwe toepassingen heeft gezorgd, terwijl een aanbieder als OEC flink in de weer is met koeling binnen de PDU.

Startups die de wereld op zijn kop zetten, zien we echter nog te weinig. Toch gebeuren er in de landen om ons heen wel degelijk leuke dingen. Alleen weten we daar vaak niets over, omdat de publicaties hierover in een taal zijn die we niet spreken of lezen. Neem een Franse firma als OVG. Dat staat voor On Vous Héberge ofwel We Host You. Het is inderdaad een hosting provider. En geen kleintje ook. Met honderdveertigduizend servers is het een van de grootste cloud providers van Europa. Maar geef toe: u had nog nooit van hen gehoord. Wat hun innovatie is? Geheel zelf ontwikkelde server-hardware. Waar Facebook nu op dit punt goede sier maakt met zijn Open Compute Project doen de Fransen dit al jaren. De reden? Standaard server-hardware is inefficiënt. Zowel als het gaat om de IT-belasting die zij moeten kunnen verwerken, maar ook als het gaat om koeling. Want de Fransen hadden als uitgangspunt dat traditionele vormen van koeling voor een hosting provider veel te duur zijn. Dus koos men voor vrije luchtkoeling. Voor alle honderdveertigduizend servers die men host. Daarmee heeft men de doelstelling bereikt: goedkope en efficiënte koeling zodat de koelingskosten niet onnodig de kosten van hosting opdrijven, maar juist goedkoper maken.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van CloudWorks, DatacenterWorks en Infosecurity Magazine