Onderzoek Platform DIT: Meer informatie zorgt voor meer vrouwen in IT-sector

274094_h_ergb_s_gl

De IT-sector kampt met een tekort aan vrouwelijk talent en bevindt zich in een vicieuze cirkel. Maar als dit vrouwelijk talent meer informatie over de mogelijkheden binnen de ICT-sector had gehad, dan zouden meer vrouwen een opleiding in de IT/Techniek overwogen hebben. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Kimberley Kanters in opdracht van Platform DIT (Diversiteit in IT).

Platform DIT zet zich in voor diversiteit in de technologiebranche en bestaat onder andere uit een groep vrouwelijke ICT professionals van IT-leveranciers als Oracle, IBM, Microsoft, Cisco en IT-Ernity. Platform DIT wil onder meer vrouwen en meisjes enthousiasmeren voor een carrière in technologie en nodigt regelmatig docenten bij de verschillende bedrijven uit voor zogenoemde Teach-the-Teacher sessies. Daar tonen ze de laatste trends op ICT gebied zodat de docent op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied en zo een betere motivator is en leerlingen enthousiast kan maken voor het ICT-vak.

Het onderzoek

Van september 2015 tot en met januari 2016 is er een afstudeeronderzoek uitgevoerd naar een manier om vrouwelijk talent tussen de 17 en 30 jaar aan te trekken tot de IT-sector en de beste manier om de vrouwen te benaderen. Uit de resultaten blijkt dat de manier om de IT-sector aantrekkelijker te maken het aannemen van meer vrouwen is. Maar hier zit nou net het probleem, want de IT-sector kampt met een tekort aan vrouwelijk talent.

DIT-652x383 Circa 75 procent van de vrouwen heeft geen studie richting techniek overwogen, maar had deze keuze sneller overwogen wanneer zij hier meer informatie over hadden gehad. Er zou meer reclame moeten komen met vrouwelijke rolmodellen, meer aandacht voor techniek op scholen, bijvoorbeeld op introductiedagen, en ze willen weten wat de IT-sector precies inhoudt.

In totaal hebben 172 vrouwen de enquête ingevuld en hieruit bleek dat 101 respondenten de IT-sector zien als een mannenwereld en dit een negatief punt vinden wat betreft het ambiëren van een baan in de sector. De arbeidsomstandigheden die als het belangrijkst werden genoemd, zijn volgens deze vrouwen de sfeer en de collega’s. Dit komt overeen met het feit dat zij denken dat er vooral mannen in de IT-sector werken. De helft van de geïnterviewde vrouwen vindt dat er meer vrouwen in de IT-sector moeten werken en dat het beeld kan veranderen als er ook daadwerkelijk meer vrouwen in deze sector zouden werken, oftewel een vicieuze cirkel.

Meer over
Lees ook
'Retailermanagers hebben behoefte aan betere supply chain-visibiliteit'

'Retailermanagers hebben behoefte aan betere supply chain-visibiliteit'

Zetes heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek onder 451 beslissers bij retailers in Europa. Daaruit blijkt dat de wensen van klanten leiden tot oplopende complexiteit, verspilling en kosten in de supply chains. Bedrijven noemen grotere flexibiliteit bij retourzendingen, snellere levering en realtime leveringsupdates als de belangrijkst1

Onderzoek: automatisering en introductie robots in bedrijven heeft potentieel van 900 miljard euro

Onderzoek: automatisering en introductie robots in bedrijven heeft potentieel van 900 miljard euro

Uit onderzoek in Europa en de Verenigde Staten door The Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat het potentieel van het invoeren van Robotic Process Automation (RPA) in bedrijven geraamd wordt op zo’n 900 miljard euro, onder meer door een daling van 40% van bedrijfskosten. RPA laat toe om taken zoals formulieren invullen, rekenbladen controleren,1

Ondanks hogere omzet staat winstmarge industrie onder druk 

Ondanks hogere omzet staat winstmarge industrie onder druk 

Hoewel de Nederlandse industrie tijdens de hoogconjunctuur in 2018 een flinke omzetstijging realiseerde, heeft dit bij lang niet alle bedrijven geleid tot hogere winstmarges. Zo slaagde 36 procent van de mkb-bedrijven er niet in de winstmarge op peil te houden. De belangrijkste oorzaak van de verslechtering van de winstmarge zijn de gestegen perso1