NEN werkt aan standaardisatie-agenda rond Smart Industry

nen

In Smart Industry communiceren verschillen systemen met elkaar en werken samen. Het gaat hierbij om systemen binnen hetzelfde bedrijf, maar ook om systemen bij verschillende (internationale) bedrijven. Om te verkennen welke rol standaardisatie hierbij speelt werkt NEN samen met FME, TNO en het ministerie van Economische Zaken aan een Nederlandse standaardisatie-agenda rond Smart Industry.

De standaardisatie-agenda moet antwoord geven op de volgende vragen:

  • Hoe kan de kennis over het nut van standaarden op het gebied van Smart Industry worden bevorderd?
  • Hoe kunnen ervaringen in de Fieldlabs door middel van nieuwe standaardisatie-activiteiten beschikbaar worden gemaakt voor het Nederlands bedrijfsleven?
  • Kunnen met behulp van standaarden de competenties worden vergroot om met nieuwe productietechnologieën om te gaan?
  • Wat kan er worden ondernomen om vanuit Nederland betrokken te zijn bij standaardisatie-activiteiten voor nieuwe productietechnologieën?
  • Wat moet er worden gedaan om vanuit Nederland betrokken te zijn bij internationale standaardisatie-activiteiten op het gebied van Smart Industry?

Internationale verkenning

Er is al een internationale verkenning uitgevoerd, waaruit blijkt dat er wereldwijd op het gebied van Smart Industry een groot aantal initiatieven zijn opgezet. 90% van de industriestandaarden wordt in mondiaal of Europees verband ontwikkeld. Van de Europese landen loopt Duitsland voorop. Daarnaast werken zowel de International Organization for Standardization (ISO) als International Electrotechnical Commission (IEC) aan een strategie voor de ontwikkeling van internationale normen voor Smart Industry. NEN vertegenwoordigt hierin het belang van Nederland, en richt zich onder andere op de ontwikkeling van een Smart Industry Reference Architecture. Dit wordt gebaseerd op twee modellen die eerder zijn ontwikkeld in Duitsland en de Verenigde Staten.

Naar verwachting wordt de standaardisatie-agenda medio juni 2016 gepresenteerd.

Lees ook
MCS organiseert de Smart Week of IoT in april

MCS organiseert de Smart Week of IoT in april

MCS organiseert de ‘Smart Week of IoT’ van 20 tot en met 23 april. Tijdens dit evenement zijn er iedere dag themasessies over de belangrijkste IoT-onderwerpen van nu. Onderwerpen die aan bod komen, zijn: Smart Building, Smart Infra, Smart Energy, de omschakeling van Telecom/ICT system integrator naar IoT System Integrator en een update over Privat1

SAS topvoorspellingen voor 2021

SAS topvoorspellingen voor 2021

Vanuit SAS willen we graag enkele belangrijke inzichten delen van onze gerenommeerde experts. We vroegen hen welke trends en voorspellingen zij voor 2021 zien voor verschillende markten en domeinen. Hieronder vind je de korte insteken van de verschillende SAS-experts.

Astrid Boeijen CEO Brightlands Smart Services Campus

Astrid Boeijen CEO Brightlands Smart Services Campus

Astrid Boeijen, nu nog directeur van de CBS-vestiging in Heerlen en hoofddirecteur Dataservices, Research en Innovatie van het CBS, wordt de nieuwe Chief Executive Officer van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.