Medewerkers mkb in Europa ontevreden over internetverbinding op het werk

ZyXel

Uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL blijkt, dat medewerkers in het mkb liever thuis werken dan op kantoor vanwege de snelheid en betrouwbaarheid van het internet.

De helft van de medewerkers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is tevreden met de internetconnectie op het werk, maar respectievelijk 85 procent en 86 procent geeft aan dat het internet thuis betrouwbaarder en efficiënter is.

Nu we thuis steeds hogere internetsnelheden hebben, verwachten we dat ook op de werkvloer. Maar het internet is daar juist niet altijd even betrouwbaar. In het Europese onderzoek in opdracht van ZyXEL werden Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland en Nederland onderzocht. Slechts 1,6 procent van de Zweden heeft nog nooit problemen met de internetverbinding op het werk ondervonden. En in het Verenigd Koninkrijk geeft 78,3 procent van de respondenten aan juist wél internetproblemen op het werk te hebben gehad.

In heel Europa zorgen slecht presterende netwerken voor frustraties en ontmoedigt het medewerkers. Denk aan mislukte e-mail- of VoIP-communicatie en browsen op het internet dat eeuwig lijkt te duren. Hierdoor is het voor bedrijven vaak lastig om het productiviteitsniveau van de medewerkers hoog te houden.

Niet halen deadlines, frustraties, minder productief

Op een persoonlijk niveau heeft slechte connectiviteit op kantoor gevolgen voor de deadlines van medewerkers; een kwart van de Europese medewerkers van mkb-bedrijven haalt hierdoor zijn deadlines niet. Een derde van hen geeft toe dat de slechte connectiviteit de organisatie onprofessioneel doet overkomen. Daarnaast geeft 45 procent van de Europese medewerkers  aan dat hun productiviteit zakt als er geen of slecht internet is en volgens bijna de helft van de respondenten leidt slechte connectiviteit tot frustraties. Een kwart van de

Europeanen zegt dan ook dat een verbeterde connectiviteit zorgt dat ze beter gaan presteren als individu. In vergelijking met het motiveren van medewerkers of het aanschaffen van nieuwe software, is dit dus een easy win.

Missen omzet, verslechterde concurrentiepositie

Deze onvoldoende connectiviteit op kantoor kan, in een economisch klimaat waarin snel reageren en voorlopen op de competitie belangrijker zijn dan ooit tevoren, zelfs leiden tot het missen van omzet. Van de Duitse respondenten geeft 38,40 procent toe dat dit invloed heeft op de concurrentiepositie van hun werkgever. In Nederland ligt dit percentage beduidend lager met slechts 9,6 procent.

Wie is verantwoordelijk?

De uitkomsten van het onderzoek zijn alarmerend te noemen, maar wie draagt de verantwoordelijkheid voor de slechte connectiviteit op het werk? 28 Procent van de Zweden geeft de Zweedse overheid de schuld, omdat die onvoldoende investeren in een goede internetinfrastructuur in het land. Een derde van de Duitsers en een vijfde van de Nederlanders vinden dat de IT-afdeling verantwoordelijk is.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Crayon: Economische onzekerheid remt IT-investeringen van Nederlandse organisaties

Onderzoek Crayon: Economische onzekerheid remt IT-investeringen van Nederlandse organisaties

Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Crayon, een wereldwijd full-service adviesbureau dat bedrijven helpt met digitale transformatie, blijkt welke impact de wereldwijde economische terugval heeft gehad op de IT-uitgaven van bedrijven. Daarnaast toont het onderzoek “The State of IT Cost Optimization in 2023” waarom zoveel bedrijven moeite he1

Dit zijn volgens Qualtrics de consumententrends van 2023

Dit zijn volgens Qualtrics de consumententrends van 2023

Volgens het 2023 Global Consumer Trends Report van Qualtrics zoeken consumenten in toenemende mate naar menselijk contact in hun interacties met merken. Praten met een behulpzame, empathische servicemedewerker is vandaag de dag belangrijker voor klanten dan een iets kortere wachttijd totdat je geholpen wordt.

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1