Cyber Security Raad: ‘Bedrijven doen te weinig aan digitale veiligheid’

Succesvolle cyberaanvallen, hacks en digitale lekken zijn regelmatig in het nieuws. De Cyber Security Raad (CSR) constateert dat het Nederlandse bedrijfsleven nog te weinig doet aan digitale veiligheid, terwijl dit wel verplicht is.

CSR-zorgplichten-bedrijven Volgens de huidige wet- en regelgeving hebben bedrijven de plicht om te zorgen voor een adequate digitale beveiliging. Mocht zich toch een incident voordoen, dan hebben zij de plicht de gevolgen ervan te beperken en verdere incidenten te voorkomen. In de praktijk blijkt dat bedrijven hier onvoldoende van op de hoogte zijn. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat bedrijven hun systemen onvoldoende beveiligen en er producten op de markt worden gebracht die onvoldoende tegen hacken zijn beveiligd.

Advies aan politiek en VNO-NCW

De CSR adviseert het Kabinet zelfregulering ten aanzien van ‘zorgplichten’ te stimuleren, het voortouw te nemen in een discussie hierover en de wetgeving van Europese lidstaten op elkaar af te stemmen. VNO-NCW krijgt het advies om met haar leden over dit onderwerp in gesprek te gaan en invulling te geven aan de verplichte zorg voor digitale veiligheid.

Als ondersteuning publiceert de CSR op zijn website een handreiking met een overzicht van de belangrijkste juridische zorgplichten voor bedrijven op het gebied van cybersecurity en de belangrijkste handvatten om deze plichten in te vullen. Diverse topjuristen, Radboud Universiteit, Openbaar Ministerie, Nederland ICT, CIO Platform Nederland en Consumentenbond hebben hieraan meegewerkt. Nederland ICT en het CIO Platform Nederland hebben inmiddels aangegeven hun achterban te willen assisteren bij de implementatie van de handreiking.

Negeren van verantwoordelijkheid

Ieder bedrijf heeft de verplichting de eigen digitale beveiliging goed op orde te hebben, in afstemming met andere partijen waarmee wordt samengewerkt. Een schending van deze ‘zorgplichten’ kan leiden tot aansprakelijkheid. Indien een bedrijf software, mobiele telefoons, of andere producten of diensten met een ICT-toepassing verwerkt, dienen deze adequaat beveiligd te zijn tegen hacken. Dit kan alleen als cybersecurity al in het ontwikkelstadium van deze producten en diensten wordt meegenomen.

Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van deze verplichtingen. Daarnaast zijn er bedrijven die hun verantwoordelijkheid bewust negeren en vervolgens aansprakelijkheid trachten te ontlopen via ontsnappingsclausules in contracten. Dit is niet toegestaan onder het consumentenrecht, en ook onder het ondernemingsrecht valt niet alle verantwoordelijkheid uit te sluiten.

Steeds vaker aansprakelijk

Het bestuur of de directie van een bedrijf is er verantwoordelijk voor dat het bedrijf inzicht heeft in de cybersecurityrisico’s en daartegen adequate maatregelen neemt. Gebeurt dit niet, dan kunnen zij aansprakelijk zijn voor de schade die consumenten en andere bedrijven lijden. Door nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals Internet of Things en eHealth, neemt het risico op digitale en fysieke schade sterk toe. De verwachting van de CSR is dan ook dat schade in de toekomst steeds vaker verhaald zal worden.

Meer over
Lees ook
Trustech 2018 in teken van innovatie rond trust, digitale technologie en cybersecurity

Trustech 2018 in teken van innovatie rond trust, digitale technologie en cybersecurity

Van 27 tot 29 november presenteren de hoofdrolspelers uit de sector voor digitale technologie en cybersecurity hun expertise en visie in het Palais des Festivals van Cannes (Frankrijk). Op het 3-daagse Trustech-event staan  vakinhoudelijke sessies, netwerken en informatie over trends, vooruitgang en innovaties op het programma. Centraal thema: tru1

Onderzoek laat gebrek aan vertrouwen zien van IT-professionals rond cyberaanvallen

Onderzoek laat gebrek aan vertrouwen zien van IT-professionals rond cyberaanvallen

LogRhythm presenteert de resultaten van zijn jaarlijkse benchmarkonderzoek dat de cybersecuritypercepties en -praktijken meet van een groot aantal organisaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Azië-Pacific. Een van de belangrijkste bevindingen van het nieuwe onderzoek Cybersecurity: Perceptions & Practices is, dat minder dan1

Cyberverzekeringen leverden verzekeraars in 2017 twintig miljoen euro op

Cyberverzekeringen leverden verzekeraars in 2017 twintig miljoen euro op

De markt voor cyberverzekeringen is in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld. Verzekeraars zagen hun inkomen uit cyberverzekeringen stijgen van maximaal tien miljoen euro in 2015 naar minimaal twintig miljoen euro in 2017. Dit blijkt uit enquête van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars onder zakelijke verz1