CWI viert 75-jarig bestaan

Entree_CWI-300200

Met een feestelijk online evenement viert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) haar 75-jarig bestaan. Tijdens de viering blikt het CWI terug op haar rijke verleden, maar centraal staat de toekomst van de wiskunde en informatica. Het evenement vindt plaats op 11 februari 2021.
 
Het CWI kan bogen op een rijke geschiedenis. Die loopt uiteen van de eerste Nederlandse computer Nederland in 1952 tot kunstmatige intelligentie die artsen anno nu helpt bij de behandeling van kankerpatiënten. De geschiedenis van Centrum Wiskunde & Informatica begint in 1946, toen het instituut werd opgericht onder de naam Mathematisch Centrum. Het doel van het instituut was ‘de systematische beoefening van de zuivere en toegepaste wiskunde in Nederland te bevorderen’. Dat moest leiden tot ‘de verhooging van het welvaarts- en beschavingspeil in Nederland’, passend bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Later omarmde het instituut de informatica, en kreeg het haar huidige naam: Centrum Wiskunde & Informatica.
 
75 jaar na haar oprichting nodigt het CWI wiskundigen, informatici en alle andere geïnteresseerden uit om de verjaardag van het instituut te vieren. Tijdens een online viering blikt het CWI met trots terug op bijzondere wetenschappelijke prestaties. Centraal staat echter de toekomst van de wiskunde en informatica. In wetenschappelijke breakout-sessies nemen CWI-onderzoekers het publiek mee naar de grootste kansen en uitdagingen in hun onderzoekswereld. Wat zien de wetenschappers voor zich op gebieden als kunstmatige intelligentie of quantum computing? Hoe gaan we in de toekomst om met data? En tot welk niveau kun je computers veilig maken?
 
Daarnaast lanceert het CWI in samenwerking met New Scientist een speciaal jubileummagazine, waarin een breed scala aan CWI’ers vertellen over hun onderzoekswerk. De presentatie van het magazine vindt plaats tijdens het jubileum-evenement.
 
Ook in de loop van dit jaar staat het CWI stil bij haar jubileum. Er verschijnen onder andere podcasts met CWI-onderzoekers, in samenwerking met AG Connect. En zoals in elk lustrumjaar reikt het CWI ook in 2021 de Van Wijngaarden Awards uit. Deze vijfjaarlijkse prijs is vernoemd naar Adriaan van Wijngaarden (1916-1987), een van de grondleggers van de informatica in Nederland en directeur van het Mathematisch Centrum (1961-1980).
 
‘Het CWI heeft een rijke historie, juist omdat het instituut altijd vooruit kijkt’, zegt CWI-directeur Ton de Kok. ‘Ik ben trots op al die doorbraken en de manier waarop de samenleving daar de vruchten van kan plukken. Als nationaal instituut verkennen we nieuwe vakgebieden, en verrichten we fundamenteel onderzoek dat de basis legt voor toekomstige ontdekkingen. Dat doen we samen met wetenschappers in het veld, maar ook met bedrijven en andere organisaties. De komende jaren zal het CWI haar rol als aanjager en ondersteuner van de Nederlandse wiskunde en informatica blijven versterken. Dat doen we samen met het onderzoeksveld, zodat we gezamenlijk verder blijven bouwen aan een mooie toekomst.’
 
Lees meer over de historie van het CWI in een achtergrondartikel op de CWI-website. Of bekijk een video over CWI’s wetenschappelijke hoogtepunten van de afgelopen 75 jaar.
 
Aanmelden is noodzakelijk om het jubileum-evenement te kunnen bijwonen. De aanmelding moet uiterlijk 9 februari 2021 zijn ontvangen door het CWI. Kijk op: https://www.cwi.nl/events/2021/cwi-75-year-celebrations/online-celebration-of-cwis-diamond-jubilee
Meer over
Lees ook
Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Covid-19 of geen Covid-19: in veel sectoren blijft een ware veldslag om talent woeden. Om de beste talenten aan je te binden, is het heel belangrijk dat je weet wat hen motiveert en in wat voor omgeving zij het liefste werken. Als gevolg van de wereldwijde pandemie wil dat nu ook zeggen: wat vinden ze belangrijk aan thuiswerken?

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Door de COVID-19 pandemie zijn mensen anders naar de toekomst gaan kijken. Bedrijven en non-profit organisaties doen er verstandig aan daar proactief op te anticiperen voor hun lange termijn succes. Uit een onderzoek door Tech-Clarity in opdracht van Dassault Systèmes blijkt dat digitalisering, duurzaamheid en winstgevendheid belangrijke succesfac1

Atos lanceert Q-score, een universele meetmethode voor kwantum-computing

Atos lanceert Q-score, een universele meetmethode voor kwantum-computing

Atos introduceert Q-score: de eerste universele kwantum metrische referentie die kan worden toegepast op alle programmeerbare kwantum-processors. Atos’ Q-score meet de effectiviteit van kwantum-systemen bij het oplossen van real-life problemen die niet kunnen worden opgelost door traditionele computers