57 procent van de medewerkers bezorgd om financiële zekerheid

274094_h_ergb_s_gl

Nederlandse bedrijven en medewerkers zijn niet voorbereid op de opkomst van de zogeheten gig economy. De gig economy refereert aan een omgeving waarin werkenden hun carrière invullen door middel van kortetermijncontracten en projectmatig werk. Uit recent onderzoek van Oracle blijkt dat 36 procent van de HR-managers een shift ziet richting meer projectmatig werk, implicerend dat de gig economy van blijvende aard is. 52 procent verwacht bovendien meer tijdelijke werknemers in te schakelen anno 2020. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat slechts 16 procent van de Nederlandse bedrijven volledig voorbereid is op werken in een gig economy.

Medewerkers zijn ook onzeker over de gevolgen van de gig economy. 57 procent van de medewerkers maakt zich zorgen om de gevolgen van een arbeidsmarkt waarin hij als flexwerker of op oproepbasis werkt, en dan met name om zijn financiële situatie. Een op de drie is bovendien bang niet dezelfde rechten te krijgen als vaste medewerkers.

Nederlandse medewerkers lijken niet goed voorbereid op de gig economy:

  • Van de ondervraagde medewerkers geeft 56 procent aan dat hij nooit een fulltime, vaste aanstelling zal opgeven. Overigens zegt 34 procent wel tot gig work bereid te zijn om zo het inkomen aan te vullen.
  • 37 procent van de ondervraagde medewerkers verwacht dat er minder betrokkenheid zal zijn tussen zogehetengig workers en de werkvloer.

Henry Barenholz, Senior Director Oracle Digital, HCM Leader Western Europe, voorspelt dat disruptors en de deeleconomie een zware wissel zullen trekken op organisaties die het Human Capital Management (HCM) op traditionele wijze hebben ingericht. “We leven niet meer in een veranderend tijdperk, maar in een tijdperk van verandering. En om in dit tijdperk te blijven excelleren, heb je flexibelere medewerkers en talentenpools nodig. Aan HR-managers nu de taak om nieuwe manieren te ontdekken waarmee ze snel de juiste mensen voor de juiste klus kunnen vinden en tegelijkertijd deze medewerkers tevreden weten te stellen. Organisaties die dat bewerkstelligen, kunnen op een natuurlijke wijze een leidende rol pakken in de gig economy. De implicaties die dit heeft voor de HR IT-oplossingen om deze flexibiliteit te ondersteunen, zijn van groot belang. Bij de keuze van een HR-applicatie gaat het om een brede HR-oplossing, die de veranderende bedrijfsprocessen nu en in de toekomst kan ondersteunen.”

Meer over
Lees ook
Onderzoek: 'Geen toegevoegde waarde mobile recruitment'

Onderzoek: 'Geen toegevoegde waarde mobile recruitment'

Mobile devices hebben veel sectoren op hun kop gezet – van de reisbranche tot en met de retail – en nu is het de beurt aan recruitment. Indeed, ’s werelds grootste vacaturesite, ondervroeg ruim 760 HR-verantwoordelijken in Nederland en België over mobile recruitment. Elke organisatie die vooruit wil in de verhitte strijd om talent, moet meten waar1

Onderzoek: veranderingen wet- en regelgeving zetten bedrijven aan tot uitbesteden salaris- en personeelsadministratie

Onderzoek: veranderingen wet- en regelgeving zetten bedrijven aan tot uitbesteden salaris- en personeelsadministratie

Als gevolg van recente veranderingen in wet- en regelgeving kiezen bedrijven er steeds vaker voor hun salaris- en personeelsadministratie uit te besteden. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van dienstverlener Optimo. Het bedrijf dat administratieve HR-processen optimaliseert, automatiseert en overneemt, hield het onderzoek om achter de redenen t1

Zzp’er groeiende risicogroep voor ergonomische klachten

Zzp’er groeiende risicogroep voor ergonomische klachten

Uit onderzoek van Noties in opdracht van Fellowes blijkt dat meer dan de helft (56%) van de groeiende groep zzp’ers in Nederland last heeft van nekpijn. Zij hebben hier vaker last van dan hun collega’s in loondienst. Ook schouderpijn is een veelgehoorde ergonomische klacht bij deze eenpitters (44%). Eind 2014 telde het CBS bijna 880.000 zzp'ers in1