Imec wetenschapper krijgt prestigieuze Europese beurs om video-holografie te ontwikkelen

Jan Genoe

Onderzoeker Jan Genoe van Imec, onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, heeft een ERC Advanced Grant gekregen. Met deze beurs van 2,5 miljoen euro voor een periode van 5 jaar, wil het team van Genoe een baanbrekende technologie ontwikkelen voor de projectie van holografische beelden met hoge kwaliteit en snelheid. De ERC Advanced Grants worden uitgereikt door het Europese ERC (European Research Council) en zijn bedoeld om excellente wetenschappers toe te laten om baanbrekende projecten op te zetten.

Ondanks vele inspanningen van onderzoekers wereldwijd, zijn er vandaag nog geen projectoren die toelaten om complexe, elektronisch gegenereerde hologrammen te projecteren aan videosnelheid. Optisch herschrijfbare hologrammen bestaan, maar ze zijn te traag. En akoestisch gevormde hologrammen zijn wel snel, maar hun beeldkwaliteit is erg laag. Met een innovatieve combinatie van slimme elektronica, optica en nieuwe materialen wil Jan Genoe de huidige struikelblokken opruimen om zo de basis te leggen voor toekomstige video-holografie.

Jan Genoe: “Bij Imec beschikken we over de meeste basistechnologieën en expertise die nodig zijn om holografie verder te ontwikkelen. Geavanceerde chiptechnologie laat toe om enorme holografische patronen te verwerken aan een snelheid van 10 Gbit/s. En we kunnen patronen van ladingen en spanningen manipuleren met een zeer grote resolutie. Bovendien kunnen we op een chip de nodige lichtkanalen aanbrengen, er laserlicht doorheen sturen, en ze elektrisch contacteren met doorzichtige halfgeleidende materialen. Deze beurs zal ons toelaten om al die technologie samen te brengen en zo een doorbraak te forceren met holografie.”

De ERC Advanced Grants worden voorbehouden voor wetenschappers die een leidende rol spelen in hun domein en die al ten minste tien jaar actief zijn. Imec’s CTO Jo De Boeck: “Samen met de andere ERC-beurzen die onze onderzoekers al hebben toegewezen gekregen, is dit een nieuwe bekroning die aantoont dat imec investeert in onderzoek van hoge kwaliteit en op lange termijn. Het is dat soort onderzoek dat zal nodig zijn om de uitdagingen van onze generatie aan te pakken. Deze radicale combinatie en innovatie in systeemarchitectuur, materialen en sturingsschema’s zal een voorbeeld zijn voor vele toekomstige innovaties en toepassingen in bv. augmented reality, optische meettechnieken, mobiele communicatie, onderwijs en veiligheid – innovaties die allen een hoge economische en sociale impact zullen hebben.”

Jan Genoe is een Distinguished Member of Technical Staff bij imecs departement voor large-area elektronica. Hij is daarnaast ook deeltijds professor bij de KU Leuven- (ESAT, Technologiecampus Diepenbeek). Jan behaalde zijn master en doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, respectievelijk in 1988 en 1994. Voor hij bij imec kwam, werkte hij in het High Magnetic Field Laboratory in Grenoble (France), als een EU Human Capital and Mobility Fellow. Zijn onderzoeksinteresses liggen bij het ontwerpen van circuits met organische en oxide transistoren, maar ook bij organische zonnecellen en piezo-elektrische devices. Jan Genoe is auteur en coauteur van meer dan 150 papers in wetenschappelijke tijdschriften. Hij is ook reviewer voor een breed scala van tijdschriften en hij is lid van de Technology Directions International Program Committee van de ISSCC.