Data analytics-overzicht eerste elf etappes Tour de France

Dimension Data, de wereldwijde IT-organisatie die data afkomstig van trackers onder de zadels van Tour de France-wielrenners verwerkt en analyseert, geeft een overzicht van de statistieken van de eerste elf etappes van de tour van dit jaar.

Enkele hoogtepunten van de big data analytics zijn:

  • De hoogste snelheid in de eerste elf etappes was 109,08 km/u en werd behaald door Lars Boom (AST) tijdens de derde etappe ter hoogte van het 144 kilometer-bord. Gevolgd door 93,38 km/u door Alejando Valverde (MOV) ter hoogte van het 149 kilometer-bord (gisteren, elfde etappe); 78,48 km/u door André Greipel (LTS) tijdens de vijfde etappe op de 89,4 kilometer; John Degenkolb (TGA) tijdens de vijfde etappe op de 89 kilometer; en Nicolas Roche (SKY) met 78,37 km/u tijdens de negende etappe (maandag) op de 16 kilometer.
  • De hoogste gemiddelde snelheid van een etappewinnaar was 55,45 km/u (Rohan Dennis tijdens de eerste etappe), terwijl de gemiddelde snelheid van alle renners over de eerste elf etappes 42,46 km/u betrof.
  • De gemiddelde snelheid van de renners tijdens de val in de derde etappe afgelopen woensdag was 42,03 km/u.
  • De data laat zien dat de snelheid van renners gemiddeld afneemt op het moment dat er eten wordt uitgedeeld : renners gaan 20 km/u langzamer wanneer zij musettes oppakken.

Jeremy Ord, Executive Chairman van Dimension Data en executive sponsor van de ASO: “De complexe, analytische informatie en verwerking op de bètawebsite voor live tracking is voor de eerste helft van de race goed verlopen. De hoge snelheden die de renners behalen, maken mij enorm enthousiast. Toch denken we dat de snelheden soms zelfs nog hoger lagen, omdat we op sommige plaatsen op de route – vooral in de bergen – geen signaal ontvingen van de trackers. Over het algemeen was de reactie van het publiek fantastisch.”

Volgens Ord verwerkt het huidige analytics-team van Dimension Data op dit moment tussen de anderhalf en tweeëneenhalf miljoen records per etappe. “Vooral interessant is dat een van de meest geretweete afbeeldingen tot nu toe laat zien hoe de snelheid van renners afneemt wanneer zij hun voedingstasjes oppakken bij het begin van elke Feed Zone.”

Klik hier om uitgebreide informatie te bekijken.