Impuls lokale economie door cloudintroductie bij gemeentes

273129_h_ergb_s_gl

HP gaat gemeentes helpen met de overstap naar de cloud. Het gaat om de gemeentes Valladolid (Spanje), Águeda (Portugal) en Thessaloniki (Griekenland). Dit is onderdeel van het STORM Clouds project van HP en de Europese Commissie om gemeentes te digitaliseren en zo de lokale economie te stimuleren.

STORM Clouds is gericht op het leveren van transparante, duurzame en grensoverschrijdende openbare diensten. Het verbetert toegang tot de belangrijkste overheidsdiensten aan EU-burgers en geeft gemeentes belangrijke richtlijnen voor cloud-gebaseerde diensten. Bijvoorbeeld voor toegang tot digitaal loket, energiebesparing, inzicht in milieuvervuiling en misdaadpreventie.

Het doel van ‘STORM’, Surfing Towards the Opportunity of Real Migration, is om de ‘cloudification’ van openbare diensten door heel de EU te versnellen. Dit is in lijn met de digitale agenda van de EU. Het experiment wordt in drie steden uitgevoerd. Daarna wordt onderzocht wordt hoe publieke autoriteiten in de dienstverlening het beste de overstap naar de cloud kunnen maken.

“Europa moet gegarandeerd zijn dat nieuwe IT-devices, applicaties, data-opslagplaatsen en services transparant samenwerken op iedere locatie, net als het internet”, aldus Xavier Poisson Gouyou Beauchamps, Vice President van cloud computing EMEA, HP. “Dit project maakt de samenwerking tussen publieke autoriteiten makkelijker en kostenefficiënt door de deling en hergebruik van gemeenschappelijke platforms, componenten en infrastructuren. Met als resultaat dat gemeentes in de EU een stap zetten om heuse ‘smart cities’ te worden.”

Als leidende technologie partner definieert, ontwerpt en implementeert HP het infrastructure-as-a-service (IaaS) platform. Het platform is gebaseerd op de HP Helion cloud technologie en focust zich op gemeenschappelijke strategieën, methodes, standaarden en certificering voor het leveren van innovatieve op de gebruiker afgestemde clouddiensten op basis van open, uitwisselbare standaarden. Als het resultaat van deze cloud-gebaseerde diensten bekrachtigd wordt door burgers en autoriteiten in de proefsteden en EU-breed, is het makkelijker om het portfolio in andere Europese gemeentes te integreren.

Valladolid test Urbanismo en Red, een applicatie die transparantie in publiek management van stedelijke sectoren versterkt. Dit is mogelijk door de burgers online toegang te verlenen tot de gemeentelijke plannen. Thessaloniki focust zich op het versterken van de lokale economie met een Virtual City Marketplace. Tot slot richt Águeda zich op het versterken van publieke participatie door burgers en gemeenschappen hun meningen en ideeën online te laten verkondigen ter verbetering van de stad.

“HP ondersteunt de Europese Commissie bij hun doel om de Europese economie te digitaliseren, vooral wat betreft het ontstaan van business services, werkgelegenheid en het bevorderen van creativiteit en het concurrentievermogen”, vult Poisson aan. “Als toevoeging op STORM Clouds werkt HP met de Europese Commissie aan een aantal projecten die te maken hebben met verantwoordelijkheid, veiligheid en meegaandheid om de digitale groei in Europa te stimuleren.”