Een blik in de toekomst: IT in 2020

273129_h_ergb_s_gl

door Raymond Luijbregts |
 

Hoe staat onze technologie ervoor in 2020? Welke innovaties zijn dan gemeengoed? Natuurlijk kan niemand koffiedik kijken, maar toch deed SAP's Technology Officer Irfan Kahn een dappere poging tijdens het evenement TechEd && d-code in Berlijn.

Technologie innoveert in een ongekend tempo, zo begint Khan zijn relaas. Hij haalt het voorbeeld aan van Londense taxichauffeurs. Ooit moesten deze mannen en vrouwen een ongekend lastig examen afleggen, bekend onder de naam 'Knowledge'. Het kwam erop neer dat ze zo goed als alle straten van Londen uit hun hoofd moesten kennen, inclusief de kortste route van punt A naar punt B. Inmiddels heeft digitale navigatie deze eervolle proef hopeloos overbodig gemaakt.

Vergelijkbaar ging het met papieren post, tegenwoordig eigenlijk alleen nog gebruikt voor reclamefolders en hier en daar een belastingformulier. En zelfs de iconische Londense telefooncellen verdwijnen uit het straatbeeld, vervangen door de smartphone.

Cloud, big data en IoT

Eenzelfde lot lijkt nu voorbestemd voor bedrijven. Oude, traditionele bedrijven die niet meekunnen moeten plaatsmaken voor start-ups en innovatieve organisaties die ontwikkelingen als cloud, big data en Internet of Things omarmen. Deze drie technologische pijlers veroorzaken momenteel de grootste paradigmaverschuiving binnen de IT.

Het Internet of Things en big data zijn direct aan elkaar gerelateerd. Tegenwoordig staan steeds meer entiteiten met elkaar in verbinding via het internet. Mensen kunnen met mensen communiceren, maar ook met dingen en vice versa. In 2020 zullen niet minder dan 50 miljard objecten verbonden zijn met elkaar. Niet alleen personen, maar ook koelkasten, thermostaten, voertuigen en sensoren. De technologische drempel om dat mogelijk te maken, een tekort aan ip-adressen, is met IPv6 inmiddels overwonnen.

Al die verbonden entiteiten genereren enorme hoeveelheden bruikbare data. Bedrijven kunnen van deze 'networked economy' profiteren door analyses op die data los te laten. Uit die analyses kunnen zij voorspellingen destilleren en daarmee hun business optimaliseren. SAP is volgens Khan momenteel druk bezig met de juiste tools om dat mogelijk te maken. De basis wordt op dit moment gelegd met het SAP HANA platform, dat predictive analytics en real-time business intelligence mogelijk maakt. In 2020 zijn die tools 'commodity', oftewel voor iedereen beschikbaar.

Privacy

Natuurlijk kleeft er aan die enorme datageneratie wel een privacy-aspect. We zullen met zijn allen naar een nieuw soort ethiek toegaan: data-ethiek. Duidelijke regels moeten het gebruik van en toegang tot al die gegevens in goede banen leiden. We moeten continu de afweging blijven maken tussen privacy en functionaliteit en hierin een goede balans vinden.

Cloud

De cloud is momenteel al niet meer weg te denken. De investeringen die daarin nu worden gemaakt door bedrijven als Google, Microsoft en Amazon zijn astronomisch hoog en lopen voor de eerste twee zelfs in de miljarden dollars. In 2020 zal de cloud een nog veel prominentere rol spelen. Wel moeten we ervoor waken dat we een enorme hoeveelheid oplossingen gebruiken die allemaal niet of nauwelijks met elkaar overweg kunnen. De behoefte aan standaardisatie zal verder toenemen, wil IT bruikbaar blijven en zichzelf niet verliezen in complexiteit. Breed inzetbare platforms als SAP HANA moeten een wildgroei aan eilandjes voorkomen.

Cloud, big data en Internet of Things zijn allang geen lege marketingtermen meer. Ze staan voor het nu, en worden nog veel belangrijker in de nabije toekomst. Innoverende bedrijven die hierin meegaan hebben absoluut een voorsprong. Voor hen heeft 2020 veel moois in het verschiet, dat kunnen zelfs de Londense taxichauffeurs niet ontkennen.

Raymond Luijbregts is journalist