Innovatie via Extended Enterprises

273129_h_ergb_s_gl

door Peter Dieleman |
 

De Extendend Enterprise is een organisatie of een keten van organisaties, waarin kennisintensieve samenwerking centraal staat. Intensief samenwerken helpt organisaties nieuwe inspiratie te vinden, te innoveren, nieuwe expertises aan zich te binden, processen uit te besteden en efficiënt te werken met als uiteindelijk resultaat succesvolle producten en diensten op te leveren. Het komt het beste tot uiting op het moment dat iedereen optimaal met elkaar kan communiceren en wanneer iedereen de juiste informatie kan delen en verwerken. Maar hoe doe je dat? Innovatieve oplossingen zijn er al, ze moeten alleen ingezet worden.

Om innovatief te zijn en zich te ontwikkelen tot een Extended Enterprise, is het essentieel gezamenlijk te werk te gaan. Ideeën komen namelijk van creatieve mensen uit de hele organisatie, maar ook van buitenaf. Denk dan aan gewenste input van klanten, partners of vrijwilligers. Het is dus belangrijk dat iedereen zich inzet voor een project en deelneemt aan discussies. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig, door het inzetten van geïntegreerde, online bedrijfssoftware.

Kennisdelen via sociale groepen

Sociale netwerktechnologie kan daar deel van uitmaken. Dergelijke software maakt het mogelijk en inzichtelijk om via groepen met elkaar in contact te komen en te blijven. In zogenaamde kringen kunnen medewerkers berichten plaatsen, kennis en interesses delen, projecten managen en elkaar werkzaamheden toeschrijven. Ieder doet dit via zijn eigen account of ‘profiel’. Net zoals bij de sociale netwerken die we allemaal kennen. In dit geval is het sociale aspect volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Een kring kan bestaan uit mensen die een cursus volgen, adviseurs die de cursus geven, uit projectassistenten en iemand van HRM. Die delen vervolgens informatie via het netwerk dat gekoppeld is aan mail, aan opgeslagen documenten of webpagina’s. Iedereen deelt zo zijn eigen feedback en levert daarmee een bijdrage aan het eindresultaat.

Kennisdelen en samenwerken is een stuk eenvoudiger geworden nu iedereen altijd en overal online is. Of het nu gaat om een smartphone, tablet of laptop. Bedrijven moeten zich dus ook steeds bewuster worden van die behoefte aan verschillende apparaten. En de bedrijfssoftware is het meest succesvol als het op alle devices te raadplegen is. Wil een organisatie iedereen kunnen bereiken, dan is het aan te raden een of meerdere mobiele oplossingen of apps te ontwikkelen. Dan kan zowel de medewerker in het veld als zijn collega op kantoor in real-time informatie uitwisselen. Dit is precies wat een Extended Enterprise voor ogen heeft: het bereik vergroten en anderen om hun kennis en ervaring vragen. Door de samenwerking op deze manier te faciliteren, benutten organisaties hun potentieel volledig, wat vervolgens het innovatieve vermogen vergroot.

Vertrouwen scheppen

Peter Dieleman, algemeen directeur AllSolutions

Hiervoor is echter transparantie nodig en veel traditionele bedrijven staan daar nog onwelwillend tegenover. Of in ieder geval staat totale transparantie bij veel van hen nog in de kinderschoenen. Een veel genoemd tegenargument is privacy - dat gepaard gaat met de angst de controle te verliezen over bedrijfsgevoelige informatie. Maar bij innovatie komt ook een groot deel flexibiliteit kijken. Wie zich niet weet aan te passen aan de tijd, loopt een grote kans voorbij gestreefd te worden door concurrenten. Een goed aanpassingsvermogen van een organisatie is anno 2014 dus geen overbodige luxe. Toch zijn zulke privacy-problemen steeds vaker op te lossen door slimme security-maatregelen te treffen. Verder is hierin een belangrijke rol weggelegd voor het scheppen van vertrouwen. Dus wees zelf de eerste die openheid van zaken geeft en bewijs dat dit op een veilige manier te realiseren is. Dan bewandelen klanten en partners hoogstwaarschijnlijk daarna dezelfde route. Of je stimuleert en enthousiasmeert hen op zijn minst.

Organisaties zijn transparant door verschillende groepen bij hun projecten te betrekken en informatie niet alleen voor zichzelf te houden. Juist door het delen en het bespreekbaar maken van ieders ideeën, wordt een betrouwbare sfeer gecreëerd. De bedrijfssoftware om effectief samen te werken is er en de mogelijkheid om uit te groeien tot een succesvolle extended enterprise dus ook.